Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

Timmerlagning på Hembygdsgården

Återuppbyggnaden av Hembygdsgården börjar närma sig en ny fas, den med fokus på arbete inomhus med golvläggning, uppsättning av spännpapp och byggnation av kök.
Men först ska arbetet med stommen slutföras och där sker just nu timmerlagning.

Hembygdsgården Perstorp - Renovering

Hembygdsgården i Perstorp skulle återuppbyggas efter branden 2020 har politikerna varit tydliga med. Arbetet pågår och målsättningen är att nationaldagsfirandet den 6 juni 2023 ska hållas på platsen.

Det är ett omfattande och imponerande arbete som görs (se bilder i bildspelet nedan) på Hembygdsgården efter branden 2020 som förstörde byggnadens tak och ovanvåning. I somras togs ställningen som fungerat som väderskydd i nästa tjugo månader bort. Under taket har det jobbats i det dolda med att bland annat nya tak- och spännstolar samt läggning av vasstak.
Nu när vi skriver september i almanackan är arbetet med stommen inne i slutfasen.

- Tanken är att vi ska vara klara i slutet av september, berättar Torbjörn Einarsson från Svartjordens Bygghantverk som arbetat med Hembygdsgården sedan ett drygt år tillbaka.

- Ja, vi började på senhösten/vintern med att titta ut träd som vi sedanfällde i januari och februari som sedan sågades till och blev takstolar. Under våren har vi isolerat och byggt upp våning två med torrvind, golv och innertak. Dessutom har murstockarna murats och vi har även tagit upp ett fönster på ena gaveln.

Utvändigt pågår arbete med skiftesverk så kallad båle. Vissa av planken är i behov av att bytas och ersätts med nya av fur. Själva drevningen görs traditionellt med mossa.

- Här använder vi husmossa men förr var det även vanligt med väggmossa eller stor näckmossa, förklarar Torbjörn.

På markplan är effekterna av branden tydliga. Virket är svart och golv har brutits upp som en följd av räddningstjänstens släckningsarbete. Trappen upp till våning två är också eldhärjad och förkolnad.
Men den håller att gå i tillsvidare.

- Den ska bytas till en ny men annars är det trevligt att se att så mycket som möjligt sparas, säger driftingenjör Håkan Eriksson.

I den så kallade salongen på markplan pågår golvläggning efter att bjälklag riktas och mögel sanerats. I intilliggande rum dras spännpappspik ur väggarna för att ge plats åt ny spännpapp.

- Det ska även byggas ett kök och el dras, berättar Håkan Eriksson.

Hur ser resterande tidsplan ut för Hembygdsgården ut?

- Planen och målsättningen är att nationaldagfsfirandet 6 juni 2023 ska hållas här, säger Håkan Eriksson.


Samuel Nilsson - traditionell timmerhantverkare

Samuel Nilsson, traditionell timmerhantverkare, hjälper till med timmeralgningen.

Fakta: Hembygdsgårdsbranden

Det var vid 18-tiden den 31 juli 2020 som larmet gick: Hembygdsgården brinner.
Efter ett omfattande släckningsarbete kunde det konstateras att markplanet räddats (dock med rök- och fuktskador). Däremot totalförstördes hela vindsvåningen med museidelen. De nästan två åren som passerat har ägnats åt sanering, dialog med försäkringsbolag, upphandling och bedömning hur gå vidare. Politiken har varit tydlig med att hembygdsgårdens betydelse för orten är stor och att byggnaden ska återställas.
Svartjordens Bygghantverk har utfört arbetet med att se ut träd (kommer ifrån Kullaskogen i Östra Göinge) som fällts till virke. Under våren bilades sedan allt virke, takstolar och lejder för att sedan monteras på vilket vasstaket lagts. En detalj i sammanhanget är att nästan alla nockbrädor som håller vassen på plats kunnat återanvändas.

Bildspel återuppbyggnaden

Senast uppdaterad: