Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Söderåsens Miljöförbund inför nytt sätt att ta betalt

Från 1 januari 2024 gäller en ny miljötaxa hos Söderåsens miljöförbund. Företagen behöver inte längre betala i förväg.

Svenska sedlar i olika valörer

Från och med den 1 januari 2024 inför Söderåsens Miljöförbund ett nytt sätt att ta betalt då den så kallade "Rättviksmodellen" tas i bruk. Framöver debiteras exempel avgifter efter genomför tillsyn.

- Från årsskiftet gör vi en efterlängtad förändring, säger Charlotte Leander chef för Söderåsens miljöförbund. Vi tror att det blir tydligare och bättre för företagen att ta betalt efter att vi gjort vår tillsyn. Då vet man vad man betalar för.

Miljöförbundets medlemskommuner har önskat att miljöförbundet ska ändra på hur man tar betalt. Livsmedelskontrollen var först med att förändra betalningsmodell (1 jnauari 2023) och nu är det miljöområdets tur att införa den så kallade ”Rättviksmodellen”. I Rättviksmodellen ligger fokus på att etablera en god dialog med de lokala företagen och skapa ett bättre företagsklimat. Modellen innebär också att avgifter debiteras i efterhand efter genomförd tillsyn och att det finns en transparens kring avgiftens beräkning.

Tidigare har miljöförbundet i stor omfattning tagit betalt i förväg eller haft fasta avgifter.

- Nu får alla betala först efter att vi gjort jobbet och exakt vad det kostar, varken mer eller mindre säger Charlotte Leander. Vi tror också att det är lättare att förstå varför vi tar betalt och att man till själv kan påverka hur mycket det kommer att kosta. Vi jobbar mycket med att informera och förklara.

På miljöförbundets webblats finns fakta om avgifter och taxor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där finns också exempel på hur miljöförbundet tar betalt och hur man tills viss del själv till kan ha inflytande över hur stor räkningen kan att bli.

Senast uppdaterad: