Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Slutfimpat - ny lag mot ringa nedskräpning gäller

Fimpar, snusprillor, tuggummin och godispapper har tidigare kunnat slängas utan åtgärd på till exempel trottoarer, gångvägar och gräsmattor.
Men sedan årsskiftet kan den som slänger en fimp eller prilla på marken få 800 kronor i böter. Anledningen är att riksdagen har beslutat att slopa undantaget för ringa nedskräpning (småskräp) ur nedskräpningslagstiftningen.
Beslutet trädde i kraft den 1 januari 2022.

Fimp slängd på marken

Från den 1 januari 2022 kan den som slänger en fimp eller en snusprilla på marken få en bot på 800 kr. Tidigare har fimpar och annat småskräp varit undantagna i lagstiftningen.

Sedan den 1 juli 2011 har polisen möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men även om det är förbjudet att skräpa ner var det tidigare inte straffbart att slänga exempelvis cigarettfimpar, tuggummin eller glasspapper på marken.

Det är det nu sedan undantaget för ringa nedskräpningsförseelse togs bort från den 1 januari 2022 (Riksdagen röstade igenom lagförslaget den 22 september 2021). Det är numera straffbart med böter på 800 kronor att kasta en cigarettfimp, en snusprilla, ett kolapapper eller ett tuggummi på marken.

Ett så kallat bemyndigande har också införts som gör det möjligt att avgiftsbelägga producenter för att täcka det allmännas kostnader för hantering av nedskräpat avfall.

Alla blir vinnare på minskad nedskräpning, framförallt naturen och inte minst Perstorps kommun och alla andra kommuner i Sverige som ofta får göra jobbet och stå för kostnaderna för upplockning och städning av skräpet.

Enligt mätningar som den ideella obundna stiftelsen Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack) gjort står fimpar för 62 procent av allt skräp.
Förutom den negativa upplevelsen av nedskräpning så hamnar fimpen också lätt i dagbrunnar och de skadliga ämnena kommer vidare ut i våra vattendrag.

Visste du att:

  • Det slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. I den nationella skräpmätning som gjordes 2020 stod fimparna för 62 procent av allt skräp. Snus kommer på andra plats med 14 procent. Totalt står dessa båda för drygt 76 procent procent av alla skräpföremål.
  • Fimparna som ligger och skräpar slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet.
  • Cigarettfilter är tillverkat av en slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor. Men dessa ämnen är också farliga för naturen. Bland annat kadmium som även finns i batterier. Eftersom filtret är gjort av plast bryts det inte ner i naturen.

Så vänligen fimpa rätt!
Om det inte finns en askkopp i närheten - ha gärna med en egen. Det finns flera fickaskkoppar som är enkla att ha med sig och som inte släpper ut någon fimplukt att köpa på webben eller i butik.

Senast uppdaterad: