I söndags: Naturvårdens Dag med officiell invigning av förbättringarna vid Ybbarpssjön.
Fyra dagar senare: Skadegörelse på rampen ned mot Ybbarpssjön.
- Det är så tråkigt och så onödigt. Det kostar pengar och resurser att återställa, säger Linus Åhlén, enhetshef för gata och park på Perstorps kommun.
Perstorps kommun har satsat egna medel (500 000 kronor) och fått ett så kallat LONA-bidrag (300 000 kronor) från Naturvårdsverket via Länsstyrelsen för naturvärdena kring Ybbarpssjön. Även fiskevårdsföreningen i Perstorp har bidragit till förbättringarna. De insatser som gjorts är bland annat nya och upprustade bryggor, förbättrad grillplats, anpassning för funktionshindrade och naturvårdsinventering.
Söndagen den 30 augusti genomfördes en mindre ceremoni med öppningstal av kommunstyrelsens ordförande dit allmänheten bjudits in. Förbättringarna vid halvön (infart Kärrvägen) har mottagits övervägande positivt inte minst för att läget (bara en kort promenad eller cykeltur från centrum) bjuder in till en upplevelse i naturen.
Men tyvärr är det inte alla besökare som har för avsikt att bara njuta utan ägnar sig åt skadegörelse. Vid ett rutinbesök upptäckte kommunens personal åverkan på den nya rampen som leder till bryggan vid grillplatsen.
- Det är så tråkigt och så onödigt. Det kostar pengar och resurser att återställa vilket påverkar vår övriga verksamhet, säger Linus Åhlén, enhetschef för gata och park.
-Någon eller några har brutit loss brädor från konstruktionen. Man har även använt virket till att elda med i grillen. Tyvärr är det inte första gången vi märkt att någon eller några gjort sig skyldig till åverkan. En annan gång vi kom förbi upptäckte vi att en av soptunnorna lagts på grillen och eldats upp. Kvar vara bara ett stålskelett.
På senare tid har enhetschefen och hans personal också tyckt sig märka av en ökning av onödig förstörelse i kommunen. Det handlar till exempel om nedskräpning och mindre åverkan.
- Ja, vi lägger mer och mer tid på att städa och fixa. Som sagt mycket tråkigt att inte folk bryr sig mer och är rädda om det vi har slänger skräp där det hör hemma, det vill säga i papperskorgar och på återvinningscentralen.