NSVA inför bevattningsförbud med omedelbar verkan
Det råder bevattningsförbud i Perstorps kommun med omedelbar verkan.
Det innebär att kommunalt dricksvatten endast får användas till personlig hygien, mat och dryck.
Orsaken till förbudet är att vattenförbrukningen ökat kraftigt. Kapaciteten i vattenverken är nu lägre än förbrukningen.
Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck.
Under bevattningsförbudet är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:
- Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
- Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
- Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
- Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.
– Vi hoppas att även fastighetsägare och företagare med eget vatten är sparsamma eftersom allt hänger ihop, det är samma grundvatten vi använder. Om alla drar sitt strå till stacken gör det stor skillnad, säger Jonas Håkansson på NSVA
Om du bryter mot bevattningsförbudet:
Om du som kund bryter mot bevattningsförbudet kan NSVA stänga vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av LAV – Lagen om Allmänna Vattentjänster.
– Att stå utan vatten är ett läge vi behöver undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, både för den enskilda individen och för viktiga samhällsfunktioner, säger Jonas Håkansson.
Spara vatten-tips finns här eller genom att klicka på bilden nedan som då kan ses i pdf-format.
Vid frågor kring bevattningsförbudet, kontakta NSVAs kundservice via e-post: kundservice@nsva.se eller telefon 010-490 97 00
OM NSVA
NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) är ett regionalt VA-bolag som bildades 2009 ur VA-verksamheter från flera kommuner. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka 230 000 invånare och företag i ägarkommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv och Åstorp. Via ett flera hundra mil långt avloppsledningsnät tar bolaget hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken.
Läs mer på www.nsva.se