Perstorps kommunvapen

Sök

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakt

Personec

Personec

MENY

Till Perstorps startsida

Naturvårdens Dag med formell invigning av Projekt Ybbarpssjön - "Stort grattis Perstorp!"

Förbättringarna på halvön vid Ybbarpssjön är nu officiellt invigda.
- Stort grattis Perstorp! Vi har fått ytterligare en sak att vara stolta över, sa kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau i sitt öppningstal.

Naturvårdens dag Perstorp 30 augusti. Invigning av projekt Ybbarpssjön, halvön Kärrvägen där nya bryggor, grillplats och området tillgänglighetanpassats.

Naturvårdens Dag uppmärksammades extra speciellt i Perstorp den 30 augusti då projekt Ybbarpssjön formellt invigdes i samband med ett mindre arrangemang där allmänheten gavs möjlighet att stifta närmare bekantskap med området. Kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF) öppningstalade (se och hör det, liksom passa på och häng med på en vandring runt halvön via kommunens sida på Facebook eller i spelaren i botten här på sidan).

Sista helgen i augusti uppmärksammas Naturvårdens dag på olika sätt runt om i landet. I Perstorp var det i år en extra speciell helg då förbättringarna vid halvön, Ybbarpssjön officiellt invigdes och visades upp för allmänheten i samband med ett mindre arrangemang. (I spelaren nedan eller via kommunens Facebooksida finns ett klipp som innehåller öppningstal och en vandring runt halvön med kommentar från personer längs vägen)

Perstorps kommun har satsat egna medel och fått ett så kallat LONA-bidrag från Naturvårdsverket via Länsstyrelsen för naturvärdena kring Ybbarpssjön. Även fiskevårdsföreningen i Perstorp har bidragit till förbättringar. De insatser som gjorts är bland annat nya och upprustade bryggor, förbättrad grillplats, anpassning för funktionshindrade och naturvårdsinventering.

- Total budget för projektet är åttahundra tusen kronor. Kommunen satsar själva en halvmiljon plus att vi fått tre hundra tusen kronor via Länsstyrelsen. Det återstår en del pengar som bland annat ska användas till nya informationsskyltar över området, berättade Mattias Bjellvi, stadsarkitekt/plan- och byggchef och fortsatte:

- Det är trevligt att vi lyfter fram Perstorps vackra natur för vi har mycket av den varan.

En del i projektet är naturvårdsinventeringen som gjorts av externa konsulter vilket var ett krav från Länsstyrelsen.

- Det är mycket bra att det gjorts en inventering som visar vad det är för natur vi vistas i. Det pekas på olika biotoper och vilka djurarter som finns. Bland annat finns ovanliga trollsländor, sa Gerrit Fokkema, ordförande i Naturskyddsföreningen Perstorp.

- Tycker det är otroligt kul att området lyfts fram för det är en fin miljö mycket nära centrum. På bara en kort promenad befinner man sig mitt i naturen och vid sjöar. Och mycket bra att det även gjorts tillgängligt för dem med funktionsnedsättning, sa han också.

Besökare i området kan bland annat se ovanliga växter och om man har tur även en och annan udda fågel. Som Silkeshäger till exempel som en av medlemmarna i Fiskevårdsföreningen nyligen upptäckte.

- Tyvärr hann jag inte fota den då jag var ute och gick med hundarna och hade en i varje hand. Men en Silkeshäger är sällsynt i Sverige, berättade medlemmen.

Söndagens arrangemang med aktiviteter, (bland annat tipsrunda, djurbingo för barn, prova på mete och boktips från bibliotekets representanter på temat natur och kultur) vid halvön genomfördes på ett coronasäkert sätt. Besökarna, drygt ett femtiotal, höll avstånd och handsprit fanns att tillgå. Besökarna uppskattade att på ett enkelt sätt kunna ta del av naturen. Särskilt tillgängligheten hyllades.

- Det fungerade väldigt bra att ta sig hit via den tillgänglighetsanpassade vägen. Och att även kunna komma ut på bryggan i sjön gick hur bra som helst. Skönt att komma ut i naturen även när man har permobil, sa en besökare som tog tillfället i akt att testa området på riktigt.

Kommunstyrelsens ordförande Torgny Lindau (PF) öppningstalade (se och lyssna till det via kommunens sida på Facebook eller i spelaren nedan). Han nämnde bland annat att platsen är historisk för det var Perstorp AB som anlade Ybbarpssjön för att få kylvatten till sin anläggning. I sjöarna finns Karp och rankas som ett av Sveriges mest kända kortfiskevatten för just Karpfiske.

- Det är med stor glädje jag står här nu när detta projekt blivit färdigt och tillgängligt för allmänheten. Perstorps kommun är en kommun med stora naturvärden och detta är ännu ett sätt att kunna ta tillvara på dessa. Dessutom har Ybbarpssjön nu blivit tillgänglighetsanpassad så att alla som vill ska kunna befinna sig här och njuta av vår fina natur, sa Torgny samtidigt som han tackade Naturvårdsverket för ekonomiskt stöd även passade på att nämna en aktör som han särskilt ville lyfta fram i projektet:

- Perstorps fiskevårdsförening har varit starkt involverade i utformningen av området och fabrikation av bryggorna. med detta villa jag säga stort grattis Perstorp, vi har fått ytterligare en sak att vara stolta över.

Genom en applåd, hyllades alla som jobbat med projektet och samtidigt förklarades Projekt Ybbarpssjön som invigt.



Fakta: LONA-bidraget
Den lokala naturvårdssatsningen (LONA) är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Via LONA finns möjlighet att få upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Det är endast kommuner som kan söka bidraget, men projekt kan även initieras och drivas av lokala initiativtagare.
Mer information på Naturvårdsverkets webbplats

Senast uppdaterad: