Miljöförbundet efterlyser gamla brandövningsplatser - vädjar till allmänheten
Söderåsens Miljöförbund undersöker platser/områden där det övats att släcka bränder. Anledningen är att områden kan vara förorenade och behöver saneras. Miljöförbundet har frågat räddningstjänsterna i kommunerna men misstänker att det finns fler platser varför man också hoppas få hjälp av allmänheten med lokalisering.
Söderåsens miljöförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. utför under år 2020 en inventering av brandövningsplatser i Perstorp, Bjuv, Klippan, Svalöv och Örkelljunga kommuner. Förbundet har bett räddningstjänsterna identifiera brandövningsplatser och lämna historisk informationen om verksamheten för att kunna göra bedömningar av riskerna.
Brandövningsplatser kan vara förorenade med många olika ämnen, både sådant som använts för att starta bränder, ämnen som uppstår vid eldningen samt släckmedel. Det handlar om bensin, diesel som använts som tändvätska, dioxiner som uppkommit av ofullständig förbränning, VOC, metaller, PAH som kan ha uppkommit av det material man eldat. När det gäller släckmedel är det brandskum som det övats med som är mest problematiskt. Det har innehållit PFOS som är en både mycket giftig och långlivad kemikalie.
Dessa ämnen bryts inte ner utan förorenar både marken, grundvattnet, sjöar och vattendrag samt kan spridas från platsen ut till omgivningen. PFOS har bland annat upptäckts i några kommunala vattentäkter runt om i Sverige.
Flera räddningstjänster har lämnat information till miljöförbundet.
- Samtidigt kan det finnas platser som man inte känner till, säger Michelle Karlsson miljöinspektör på Söderåsens miljöförbund.
En del brandövningsplatser kan ha varit mycket tillfälliga. Till exempel kan släckningsarbete ha tränats på en byggnad som ska rivas genom att låta bränna ner den. Dessa räknas också som brandövningsplatser och behöver komma med i undersökningen.
- Vi är därför mycket tacksamma om allmänheten vill kontakta oss om man har information om platser, både permanenta och tillfälliga som kan ha använts för brandövningar, säger Michelle Karlsson, miljöinspektör på Söderåsens miljöförbund.
- Det går bra att ringa (0435-782470) Miljöförbundet eller lämna informationen via e-post: info@smfo.se.
- Uppgifter kan lämnas anonymt.
Utifrån inkommet material gör Miljöförbundet en granskning vilken troligen resulterar i att krav ställs på att räddningstjänsterna gör en miljöteknisk markundersökning om det bedöms finnas en potentiell föroreningsrisk på området.