Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Östra skolan - en pigg hundraåring

Fyll i beskrivning av bilden

Det faktum att Östra Skolan i Perstorp fyller 100 år firades torsdagen den 14 december med ett Öppet Hus.
Såväl före detta som nya elever kom på besök.

Östra Skolan hyser numera vuxenutbildningen vid Artur Lundkvists utbildningscentrum. 130 elever går i i tre olika spår: SFi, Vård- och omsorg samt grundvux/gymnasium. Tidigare var Östra skolan den skola Perstorpseleverna gick för att undervisas. Men med tiden flyttades undervisning till Parskolan, Centralskolan och Norra Lyckanskolan.

Från besökarna (däribland före detta elever, personal, handledare, kommunalråd och oppostionsråd) på det öppna huset hördes flertalet prata minnen som: "Här var musiksalen" eller "Här hade jag slöjd". Många var med andra ord nyfikna på byggnaden men såklart även på verksamheten.

Förutom fika och grillad korv bjöds besökarna på utställning och berättelser från förr. I en av salarna fanns en skärmutställning med blandannat tidningsurklipp och rekvisita från förr. Och i en annan sal pågick SFI-undervisning för 15 av totalt 70 elever.

- Det funkar bra här. Lokalerna är fina och vi lägger fokus på att lära eleverna grammatik. Att kunna ordföljd, skriva samt nya ord, berättade läraren Aya Al-Obaidi, sfi lörare.

En trappa ner visade eleverna på vård- och omsorgsprogrammet upp sin utbildning. Möjligheten att mäta puls och ta blodtryck fanns (skolans rektor Lisbeth Reimers fick till exempel sitt kollat av Elias Sheik) och eleverna visade även hjärt- lungräddning. De 21 eleverna har en termin kvar innan de är anställningsbara som undersköterskor.

- Jag gick egentligen en ekonomisk inriktning men jag kände att kopntorsjobb var inget för mig. Jag trivs bättre att jobba med människor och den här utbildningen är verkligen bra, sa Daniel Hagström och fick nickade medhåll av sina kamrater.

- Ja, det är just det där att jobba med människor jag trivs med och att varva teori med pratik är mycket bra. Sedan är det ett plus att man har jobb när man slutar här, inflikade Benedicte Nilsson.

Elevernas lärare, Marie Augustsson, tyckte det Öppna huset var en bra möjlighet att visa upp verksamheten som kanske kan locka nya elever skolan.

- Vi blir gärna fler. Vårdyrket är en framtidsbransch där det behövs personal. Att få jobba som vi med utbildning som renderar i jobb är mycket kul och inspirerande, tyckte hon.

Utomhus i snögloppet stod Henrik Nilsson och Mina Petridou och grillade korv. De gillar med sitt arbete på skolan.

- Vi jobbar i en fantastisk byggnad med trevliga och nyfikna elever. Skolan är liten och lärarna engagerade. Men vi har plats för fler, sa de.

Kollegan Bibbi Rönnefalk slutar vid årsskiftet efter 46 år som anställd i Perstorps kommun. Men hon tänker inte bli pensionär på heltid,
- Nej, jag har svårt att sluta, trots att jag är 67 år, så tänker jag jobba timmar efter årsskiftet. Har alltid trivts med mitt jobb. Började en gång som lågstadielärare men att få jobba med vuxna är fantastiskt. Man får en återkoppling som inte är likt något annat.

Senast uppdaterad: