Altarstensloppet – en minesvärd friluftsdag

För 46:e året arrangerades på tisdagen Altarstensloppet för eleverna i klass7-9 på Centralskolan.
10 kilometer avverkades på stigar och grusvägar från starten i Tosteboholm till målet vid Uggledammen.


Totalt deltog 250 elever i aktiviteten som avgjordes under perfekta förhållanden. Vindstilla, 15 grader i luften och sol. 190 var anmälda i tävlingsklass och 60 i motionsklassen.

- Altarstensloppet är en utmaning för eleverna. Tio kilometer är an sträcka man minns efter att ha avverkat den. Och Altarstensloppet är så välkänt för alla i Perstorp. Många av elevernas föräldrar, ja till och med mor- eller farföräldrar har sprungit loppet, berättade idrottsläraren Thomas Westlund som tillsammans med idrottslärarkollegan Henrik Olsson och övriga lärarkollegor såg till att ro loppet i hamn.

- Det är vätskekontroll på halva vägen och på flera platser längs banan står lärare och visar vägen. Och på slutet är banan väl snitslad, förklarade Thomas och fortsatte:

- Altarstensloppet är en bra dag för eleverna då de utmanar sig själva. Efteråt känner de sig nöjda med sin prestation och att ha genomfört loppet.

Särskilt nöjda var Axel Welin och Jimmy Tu i klass 9A. Klasskompisarna hade följe genom loppet. Först på upploppet ryckte Axel åt sig en liten ledning som höll in i mål. Med tiden 41:14 var han först men bara två sekunder efter kom Jimmy.

- Kul med seger och personligt rekord, sa Axel medan han pustade ut.

- Försökte hänga på dig så länge jag kunde, sa Jimmy som inte alls var nedslagen över att ha fått ge sig i spurten:

- Nej, jag sprang också på personligt rekord så jag är jättenöjd.

Snabbaste tjej blev Alva Johansson i klass 7B med tiden 49:03.

- Jag tycker om att springa och det var ett bra lopp. Förra året sprang jag på 57 minuter så jag förbättrade mig rejält.

Noterbart 1: Skolrekordet för Altarstensloppet är 34:50 och innehas av Erik Filipovic.

Noterbart 2: Altarstensloppet för allmänheten arrangeras traditionsenligt av Friluftsfrämjandet. Torsdag 23 maj är aktuellt datum för 2019.

Axel Welin (t.h) och Jimmy Tu är klasskompisar i 9A på Centralskolan. De är också snabba i spåret. Axel vann Altarstensloppet som arrangerades på CT för 46:e gången. Jimmy blev tvåa, slagen med två sekunder.

Axel Welin (nr 231) och Jimmy Tu är klasskompisar i 9A på Centralskolan. De är också snabba i spåret. Axel vann Altarstensloppet som arrangerades på CT för 46:e gången. Jimmy blev tvåa, slagen med två sekunder.

Alva Johansson klass 7B går i mål som första tjej på CT när Centralskolan arrangerar Altarstensloppet.

Alva Johansson klass 7B går i mål som första tjej på CT när Centralskolan arrangerar Altarstensloppet. Idrottsläraren Henrik Olsson meddelar tiden.

Senast uppdaterad: