Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

90 förskolebarn experimenterade
på Perstorps Tekniska Gymnasium

90 sexåringar från förskoleklasserna besökte på fredagen Perstorps tekniska Gymnasium för att tillsammans med gymnasieeleverna i årskurs 1 experimentera och laborera både inom elektronik och kemi.

Fölrskoleelever experimenterade och laborerade tillsammans med gymnasieelever på Perstorps Tekniska Gymnasium

Förskolebarnen, som kom i två omgångar om 45 barn, delades in i tio grupper som sedan fick möjligheten att stifta bekantskap med vardagskemi.

- Det handlar till exempel om statisk elektricitet, densitet, olika lösningar och kemiska reaktioner, berättar Karin Alfredsson, lärare i kemi på Perstorps Tekniska Gymnasium.

Besöket från sexåringarna ingår i ett projekt som gymnasieettorna har där det bland annat gäller att planera och genomföra experiment/laborationer. Men också att testa dem så de fungerar plus att de är säkra.

- Dessutom ingår kommunikation som en del i kursplanen. Hur pedagogiska är exempelvis eleverna när de förklarar för barnen, berättar Karin Alfredsson.

Sexåringarna fick under sitt besök bland annat prova att göra "Majzenaslajm", hålla en såpbubbla med fingervantar eller se hur olika ämnen kan hällas ovanpå varandra beroende på vilken densitet de har. Dessutom fick de se hur men med hjälp av kablar och ett spänningsaggregat kan göra en elektromagnet.

- Det är riktigt kul och annorlunda att få jobba med barnen så här och visa vad man kan göra, berättar Eddie och Benjamin från klassen P23.

Åsa Persson är rektor på Perstorp Tekniska Gymnasium. Hon uppskattar sammarbetet mellan skolan och Perstorps kommun.

- Vårt mål är att ingen grundskoleelev inte ska veta vad Perstorps gymnasium och Perstorp AB är för något. Vi vill samtidigt visa upp vilka alternativa yrken det finns inom naturvetenskap och elektronik.

Ida Lilja, studie- och yrkesvägledare på Perstorps kommun är inne på samma linje.

- Det är viktigt att inspirera och visa vilka olika yrkeskategorier det finns. Och ett arbete inom indsutrin idag är inte vad man kanske kan tro. Vårt samarbete inkluderar även inspirationsdagar för elever i årkurs åtta och tillsammans med företaget Celanese på industriparken ska vi göra aktivieteter för elever i årkurs ett och fem.

Vad tyckte då sexåringarna från förskoleklassen om besöket hos gymnasieeleverna?

- Wow, vad häftigt, tyckte flera.

Inget dåligt betyg det.

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram