Skarpt läge när räddningstjänsten utbildar kollegor från hela Sverige

Fyll i beskrivning av bilden

Under tre dagar står räddningstjänsten i Perstorp som värd för MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) årliga utbildning med skarpa kemikalier.
Övningen är förlagd till invallat område inom Perstorp Industripark.

Deltagarna, ett 35-tal till antalet, kommer från enheter från Luleå i norr till Skåne i söder. Representanter finns från kemenheterna i Luleå, Kramfors, Köping, Skövde, Stenungsund och Perstorp. Dessutom finns personal på plats från saneringsenheterna i Piteå, Järfälla, Kungsbacka och Bjuv. Och från indikeringsenheterna i Farsta och Kortedala deltar också personal.

- Det är bra att vi i Perstorp kan stå som värd och få dela med oss av vår erfarenhet. Det innebär också att vi kan ligga på topp vad gäller utrustning, teknik och metodik, säger räddningschef Leif Hylander.

Övningen inkluderar teori och praktik där enheterna inledningsvis tränar på sina specialiteter för att sedan föras samman i en stor övning som avslutning (torsdag 11 oktober). Räddningstjänsten i Perstorp bidrar under hela övningen med tips på hur moment kan lösas. Till exempel hur kemikalier från en tank kan pumpas över med luft till en annan tank.

- Det blir på riktigt med skadade som ska saneras, utsläpp som ska hanteras och ämnen indikeras. Allt för att träna på rutiner så personalen blir bekväm med situationer, säger Leif Hylander.

På plats under övningen är även personal från MSB som bland annat passar på att spela in informationsfilmer och de olika enheterna.

Läs mer om MSB på myndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: