Företagsklimatet i Perstorp: Stabilt med fortsatt utvecklingsfokus
Årets enkät från Svenskt Näringsliv visar att Perstorp behåller sitt sammanfattande omdöme på 3,6 (samma som 2024). Resultatet ett kvitto på att kommunens arbete går på rätt håll, även om det fortfarande finns förbättringspotential.

Arbetet med att stärka företagsklimatet i Perstorp fortsätter, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson och näringslivschef Annika Nilsson.
Den ökade dialogen mellan företagen och kommunen har gett resultat. Det visar årets enkät från Svenskt Näringsliv, där Perstorp fortsatt ligger stabilt på ett sammanfattande omdöme på 3,6 (Snittet för Sverige är 3,45).
Även om betyget inte ökat i år, är riktningen tydlig: vi klättrar sakta men säkert.
- Det är ett kvitto på att arbetet för ett bättre företagsklimat börjar ge effekt – samtidigt som vi vet att det finns mer att göra, säger näringslivschef Annika Nilsson och tillägger:
- Vi fortsätter att lyssna på näringslivet, stärka samarbetet och skapa ännu bättre förutsättningar för företag att växa och utvecklas i Perstorp.
Kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson kommenterar enkätresultatet så här:
- Att vi står stabilt i företagens omdöme visar att vi har en fungerande grund – men vårt arbete stannar inte där. Vi fortsätter den nära dialogen med näringslivet, för att stärka företagsklimatet ytterligare och skapa långsiktig tillväxt och därmed fler arbetstillfällen i kommunen.

Den viktigaste frågan i enkäten, och den tyngst vägande rankingfaktorn, är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Företagarna får utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen. Perstorp ligger här över Sverigesnittet.
Vad är bra?
+ Dialogen förbättras
Företagen upplever att dialogen med kommunen blivit bättre, särskilt i frågor som är viktiga för deras verksamhet. Det gläder oss och visar att vårt arbete för en närmare kontakt ger resultat.

Dialog utgör grunden för kommunens näringslivsarbete, och syftar till att bygga relationer och skapa ömsesidigt förtroende mellan företagen och kommunen. Här ligger Perstorp betydligt över Sverigesnittet
Vad är mindre bra?
– Kommunikation behöver stärkas
Samtidigt visar enkäten att vi behöver bli tydligare i hur vi informerar om frågor som berör företagen.
– Kompetensförsörjning en utmaning
Tillgången på arbetskraft med rätt kompetens har försämrats. Vi fortsätter arbeta med att stärka samarbetet mellan skola, näringsliv och utbildningsaktörer för att möta denna utmaning.
Vad gör vi?
Ett av årets prioriterade områden i är att förbättra kommunikationen och dialogen med näringsliv och företag. Ett exempel på en redan gjord förbättring är att kommunen inom kort har ett nytt verktyg på plats som ger bättre möjligheter att nå ut med information till näringslivet.
- Vi kan helt klart bli bättre inom det här området. Vårt mål är att skapa en långsiktig förbättring och utveckling och där samverkar vi bland annat med andra aktörer vid företagsträffar som är ett betydelsefullt forum för dialog. Träffarna skapar också nya affärsmöjligheter för vårt näringsliv, säger Annika Nilsson och fortsätter:
- Vi har även växlat upp företagsbesöken vilket är viktigt för dialogen med företagen plus att det ökar vår kunskap om företagens utmaningar och möjligheter. Företagsbesöken ger oss inspel till att jobba med rätt saker.
Perstorp satsar också på riktade insatser mot skolungdomar för att stärka kompetensförsörjningen och öka attraktiviteten för jobb.
Från och med i höst erbjuds arbetsmarknadskunskap till årskurs 7, 8 och 9 samt till föräldrar och lärare. Satsningen genomförs i samverkan med IUC Syd, Arbetsmarknadskunskap och Region Skåne. De ökade kunskaperna ska bidra till att ungdomar gör mer medvetna studieval.
- Genom inspirationslektionerna vill vi få ungdomarna att se de möjligheter som finns i vår region och att öka deras framtidstro. Samtidigt ger det elever, föräldrar och skolpersonal ökad kunskap om arbetsmarknaden. Med ett tydligt arbetsgivarfokus är specialutbildade kommunikatörer ute i skolor för att inspirera och informera ungdomar om de möjligheter som finns på arbetsmarknaden och vilka vägar som leder dit, berättar Annika Nilsson.