Perstorps kommunvapen
Om du behöver komma in kontakt med oss så hittar du all information här

MENY

Få mer information om vår självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Här kan du lämna din dina synpunkter eller felanmäla

Synpunkter & Felanmälan

Få hjälp med att få igång vår funktion för att lyssna på webben

Lyssna

Om du behöver komma i kontakt med oss hittar du all information här

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Plasten 100 år firas med
seminarium om historia och framtid

Fyll i beskrivning av bilden

Den första svenska plasten tillverkades 1917 i Perstorp.
Ett faktum som uppmärksammas den 6 december då ett seminarium på Persgården och besök på Plastens Hus arrangeras.

Det är den ideella föreningen Plastens Hus Länk till annan webbplats. som står bakom arrangemanaget i samarbete med branschorganisationen IKEM Länk till annan webbplats. (Innovations- och kemiindustrierna) och specialkemikoncernen Perstorp AB Länk till annan webbplats..

Den första syntetiska plasten uppfanns 1907 i USA och fick namnet bakelit. Den svenska varianten tillkom 1917 och kallades då isolit.

Bakom utvecklingen av den svenska plasten stod den indiske kemisten Jnanendra Das Gupta som var anställd vid Skånska Ättikfabriken. Hans arbete lade grunden för en helt ny industrigren och många nya produkter inom svensk industri.

- Historien om den första svenska plasten är spännande men ganska okänd, berättar Plastens Hus ordförande Arne Rengstedt och tillägger:

- Den börjar med att indiern Jnanendra Das Gupta under brinnande världskrig anställs i Perstorp efter ha tagit doktorsexamen i kemi i Berlin. Dit hade han kommit på ett stipendium från Indien. Hans uppgift var att ta fram nya läkemedel, men mer av en tillfällighet kom han att utveckla de första plastmaterialen i Skandinavien. Det var en syntetisk lack som fick namnet indolack och härdplasten isolit som båda blev framgångsrika produkter.

DasGupta

Das Guptas (foto på honom kan ses på väggen i Plastens Hus) arbete lade grunden till att Skånska Ättikfabriken - senare Perstorp AB – under en period hade positionen som Skandinaviens ledande tillverkare av plastprodukter
med som mest 10 000 artiklar i sortimentet. Ännu idag utgör produkter för plastindustrin en viktig del av företagets verksamhet, både i Sverige och utomlands.

- Men själv lämnade Das Gupta Sverige efter bara två år sedan han nekats svenskt medborgarskap. Trots efterforskningar är hans fortsatta öde okänt, konstaterar Arne Rengstedt.

Efter andra världskriget kom en ny generation plaster, lätta att tillverka i alla möjliga färger och former. I dag är plast världens mest använda material och olika plaster återfinns inom nästan alla områden – till exempel i bilar, telefoner, fritidsartiklar och medicinska hjälpmedel.

Som en del av 100-årsjubiléet ordnar föreningen Plastens Hus Länk till annan webbplats. en konferens i Perstorp den 6 december kring plastens utveckling, visioner för framtiden och miljöaspekter. Det sker i Perstorp i samarbete med IKEM, Innovations- och kemiindustrierna, och Perstorp AB.

- Vi vill lyfta fram både den intressanta historien men också dagens utveckling med till exempel miljöanpassade plaster som är biologiskt nedbrytbara, förklarar Arne Rengstedt.

Programmet på Persgården 6 december:

  • 9.30-10.00 Samling på Persgården
  • 10.00-10.10 Ylva Sjönell hälsar välkommen
  • 10.10-10.45 Så började plasten i Sverige Rolf Rahmberg berättar om Jnanendra Das Gupta och den första svenska plasten 1917
  • 11.00-12.00 Plastens i ett visionärt perspektiv Nazdaneh Yarahmadi, Ph.D. Associate Professor - Polymer Technology Chalmers University of Technology, om vart utvecklingen är på väg Linda Zellner från Perstorp AB berättar om möjligheterna med bioplaster
  • 12.00-13.00 Lunchbuffé
  • 13.00-13.45 Plasten i dagens miljödebatt Lena Lundberg från branschorganisationen IKEM belyser den aktuella debatten om plasters miljöpåverkan Åsa Stenmarck från IVL informerar om regeringens utredningsuppdrag kring plasters miljöpåverkan
  • 14.00-15.00 Plasten som formgivnings- och designmaterial Författaren Thomas Lindblad berättar om plast som design- och formgivningsmaterial i ett historiskt och visionärt perspektiv
  • 15.00-17.00 De som önskar är välkomna att besöka Plastens Hus permanenta utställning om plastens historia och den industriella utvecklingen med basen i Perstorp.

I programmet ingår också flera frågestunder och två kaffepauser

Tid: kl 9.30-17.00
Plats: Persgården, Räddningsvägen 6, 284 34 Perstorp
Moderator: Ylva Sjönell, teknisk doktor och journalist
Anmälan: Görs direkt via formulär på plastenshus.se Länk till annan webbplats.
Deltagaravgift: 200 kr, inkluderar lunchbuffé och kaffe

 

Fakta: Det här är arrangörerna

Plastens Hus i Perstorp är en ideell förening som driver en permanent utställning om plast och plastprodukter i en tidigare fabrikslokal i Perstorp. Andra viktiga delar av verksamheten är att dokumentera den industriella utvecklingen i Perstorp och arrangera temakvällar.

IKEM företräder omkring 1 400 svenska och utlandsägda företag med 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare, och bland dessa finns många plastindustrier.

Perstorpkoncernen är världsledande inom flera sektorer av specialkemimarknaden med bland annat applikationer för plastindustrin. Perstorp har cirka 1 500 anställda och tillverkande enheter I Asien, Europa och Nordamerika.

Senast uppdaterad: