Till Perstorps startsida

Riskbruk och missbruk

Fyll i beskrivning av bilden

Denna sida handlar om hjälp till barn och unga vid problem med riskbruk och missbruk. Här hittar du information om området och länkar till andra sidor, du hittar också information om var du kan vända dig för att få hjälp.

Riskbruk och missbruk

De flesta vet att droger kan vara farliga för kroppen och att användande innebär olika risker, men i början tänker nog ingen på sig själv som missbrukare eller att man ska bli beroende. Men efter ett tag brukar problemen börja komma och ju längre man håller på, desto svårare blir det att styra sitt användande och att sluta. Risken att hamna i missbruk eller beroende finns för alla, det går inte att veta vem som kommer att göra det eller hur lång tid det kan ta.

Hjärnan har ett belöningscentrum som aktiveras detta när man sköter om sin kropp, gör bra saker, får beröm, är förälskad med mera. Men det finns också metoder att stimulera belöningscentrum på konstgjord väg. Både narkotika och tillåtna beroendeframkallande droger som alkohol, kaffe och nikotin ger en kemisk stimulering av belöningscentrum. Denna effekt är en viktig del av orsaken till att människor blir beroende av sådana droger. Stimulering av belöningscentrum blockerar också obehagliga känslor.

Om man stimulerar belöningscentrum med droger, alkohol eller matmissbruk så fungerar belöning inte lika bra när man gör bra saker. Missbruket blir en genväg till falsk lycka, en lycka som inte beror på att man gjort något bra.

Olika typer av beroenden

Felaktig användning av belöningscentrum är vanligare hos en del människor som har en personlighet som gör att de behöver mycket stimulans för att må bra och som bär på oro och stress. Det finns alltså en gemensam faktor hos många olika typer av beroenden:

•Alkoholism och drogmissbruk

•Matmissbruk

•Sexberoende

•Spelmissbruk

•Självspäkning och anorexia nervosa (även när man framkallar skada på sig själv, kan detta stimulera belöningscentrum för att skydda kroppen mot smärta)

En likhet mellan ätstörningar och drogmissbruk är att missbruket tvångsmässigt utvecklas mot ett starkare beroende utan hänsyn till den egna hälsan. Trots allvarliga komplikationer har människor som missbrukar svårt att överge sitt missbruk.

Tecken på missbruksproblem

Några tecken på om ett barn eller ungdom har missbruksproblem kan vara:

•skolkar mycket,

•får sänkta betyg,

•ofta är väldigt trött,

•ljuger eller får kraftiga humörsvängningar och blir aggressivt,

•luktar konstigt,

•har ovanliga märken på kroppen,

•blir väldigt kropps- och träningsfixerade (vid missbruk av till exempel anabola steroider).

Källa EU:s medicinska experter (Web4Healthlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster) samt UMOlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Veta mer

Sjukvårdsrådgivningen 1177 (Skåne) om Alkohol och droger, riskbruk och missbruklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

UMO om missbruklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

EU:s medicinska experter (Web4Health) om missbruklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Perstorp.se/ Råd, stöd och hjälp till barn och ungdomar

Här kan du få hjälp

Barn & Ungdom – individ & familjeomsorg (IFO)

Socialsekreterarna, som arbetar inom området barn, unga och familj, utreder och ger hjälp till barn, ungdomar och deras familjer. Hit kan du vända dig till för att ansöka om stöd eller anmäla om du misstänker att ett barn far illa.

Telefon: 0435-390 00

Elevhälsan 

Elevhälsan servar kommunens samtliga kommunala skolor och förskolor. Den kommunala elevhälsan tillhandahåller medicinsk, psykologisk, social och specialpedagogisk kompetens. Skolsköterskor, psykolog, kurator samt specialpedagoger är placerade och verkar ute på skolor och förskolor. Du kommer i kontakt med elevhälsans personal via ditt barns skola.

Telefon: 0435-390 00

Maria Skånenordostlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - rådgivning
Telefon: 0451-418 36

FMN - Föräldraföreningen mot narkotika i Malmölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (förening)

FMN ser som sin främsta uppgift att ge råd och stöd som hjälp till familjer som misstänker missbruk, eller där detta konstaterats bland barn och/eller andra anhöriga.

Telefon: 040-14 05 95

Senast uppdaterad: 2017-06-16

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här