Den politiska styrningen
Av kommunallagen framgår vilka olika nämnder och styrelser som ska finnas en kommun. Systemet består av tre olika nivåer, kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och de olika facknämnderna.
Kommunfullmäktige och kommunstyrelse måste finnas i varje kommun. I övrigt har varje kommun frihet att själv bestämma vilka andra nämnder som ska finnas.
Av kommunallagen framgår vilka frågor som måste beslutas av kommunfullmäktige, det vill säga kommunens riksdag. Dessa är viktigare frågor som:
Kommunstyrelsen, kommunens regeringen, har enligt kommunallagen till uppgift att:
Nämndernas ansvarsområden framgår av respektive nämnds reglemente som fastställts av kommunfullmäktige. Andra uppgifter kan finnas beskrivna i särskild lagstiftning. Nämnderna ska bedriva verksamheten på ett kostnadseffektivt sätt.
Beslut av politiker kan bara fattas i samband med ett sammanträde. En ordförande eller en enskild ledamot har ingen självständig beslutanderätt. Enda undantaget är då det av en nämnds reglemente framgår att ordföranden har rätt att i nämndens ställe fatta beslut i ett ärende som är så brådskande att man inte kan vänta på ett inkallande av nämnden.
Kommunchefen och övriga tjänstemän har i princip endast två huvudsakliga uppgifter. Den ena är att bereda ärenden inför beslut, det vill säga att utreda och sammanställa de uppgifter som behövs för att politikerna ska kunna fatta ett riktigt beslut. Den andra uppgiften är att när ett beslut väl är fattat se till att beslutet verkställs.
Senast uppdaterad: 2017-05-31
Dela detta innehåll
PERSTORP.SE
PERSTORPS KOMMUN
Kontakta kommunen
Perstorps Kommun
284 85 Perstorp
Telefon: 0435-390 00
Öppettider reception/växel
Måndag-torsdag, 08.00-16.30
Fredag, 08.00-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00