Perstorps kommun följer kontinuerligt händelseutvecklingen med coronaviruset-covid-19.
Beslut om åtgärder tas löpande. Vi samverkar med andra myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Som invånare och besökare uppmanas du att ta egensvar och hålla dig uppdaterad via myndigheternas bekräftade information.
Tillsammans fortsätter vi hålla i och hjälps åt att bromsa smittspridningen.
För att minska smittspridningen av covid-19-coronaviruset behöver vi alla hjälpas åt och ta ansvar. Håll avstånd och ge en kram på distans. Helst två meter vilket motsvarar två rediga tjädertuppar i Perstorp. Umgås endast med dem du bor med eller träffar varje vecka. Stanna hemma om du känner symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Dela endast bekräftad information och testa dig om du känner dig sjuk. Ring 113 13 vid frågor och läs mer på 1177.se eller krisinformation.se. Vill du
Perstorps kommun följer utvecklingen kring coronaviruset och covid-19 och agerar efter myndigheternas rekommendationer. Till exempel uppmuntras kommunanställda som arbetar inom verksamhet där det är möjligt att arbeta hemifrån plus att fysiska möten ställts in till förmån för digitala.
Dessutom övergår högstadiet (Centralskolans årskurser 7-9) till distansundervisning från och med måndag 11 januari till fredag 22 januari.
Och med anledning av den allvarliga situation vi befinner oss i, avråds från att tills vidare besöka kommunens äldreboenden. Avrådan ligger i linje med Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta allmänna råd för Skåne. (Om besök trots allt behöver göras - läs här vad som gäller)
Även Folkhälsomyndigheten avråder alla som vistas i Skåne att umgås inomhus med andra personer än de som man bor med.
Från den 14 december med nya nationella råd som ytterligare trycker på betydelsen om att hålla avstånd, undvika situationer och miljöer med trängsel samt minimera kontakten med andra människor. Samtidigt betonar Folkhälsomyndigheten nu ännu tydligare att alla har ett personligt ansvar för att följa råden.
Och från den 18 december gäller ytterligare skärpta restriktioner.
Alla måste vi nu ta ett personligt ansvar att hålla avstånd.
Tillsammans bidrar vi till minskad smittspridning.
En krisledningsstab träffas varje vecka för en kommungemensam bild av läget. Samordning och planering görs för att se till att samhällsviktiga funktioner hålls igång.
Vi tänker uthållighet.
Läs kommunalrådet och socialnämndens gemensamma uttalande apropå den rådande situationen:
Utvecklingen av antalet konstaterade fall av Covid-19 i Perstorp följer resten av landet: människor håller inte riktigt längre fast vid Folkhälsomyndighetens riktlinjer som att hålla avstånd och undvika folksamlingar varför en ökning av fall också har märkts Perstorp.
"Det är därför fortsatt viktigt att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer: håll avstånd, se till att ha god handhygien och stanna hemma vid symtom", säger kommunens MAS.
För att hjälpa och stötta den som vill samtala och som eventuellt känner oro kring den pågående Coronapandemin erbjuder kommunen möjligheten att få svar på frågor kopplade till Covid-19 - coronaviruset via en funktionsbrevlåda kallad "Corona-lotsen".
Gällande e-postadress är: coronainfo@perstorp.se
Nationell telefonlinje med flera språk:
Telefonlinjen bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer i regionerna. De talar arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska. Telefonnumret är: 08-123 680 00.
Linjen är öppen vardagar kl. 09.00-12.00 och 13.00-15.00. Hit kan allmänheten ringa för att få svar på frågor om det nya coronaviruset.
Telefonlinjen fungerar inte som sjukvårdsupplysning och det går inte att få hjälp med enskilda patientärenden, då ska man vända sig till 1177 Vårdguiden.
Vid akuta och livshotande besvär ska man ringa 112. För allmänna frågor om det nya coronaviruset finns också det nationella informationsnumret 113 13.
Fortfarande gäller att vi ska hålla avstånd till andra för att bromsa smittspridningen. Som tidigare gäller också att stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket och undvika att röra vid ögon, näsa och mun.
Begränsa nya nära kontakter
Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel
Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt
Arbeta hemifrån så ofta du kan
Hålla en god handhygien
Idrott och aktiviteter på fritiden
Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp
Läs mer:
Vaccinationerna påbörjats i Region Skåne
Mer om vaccinationsplanerna finns här:
Läs mer om vad som gäller vid smitta i hushållet på Smittskydd Skånes webbplats
Länsstyrelsen Skåne (i samråd med övriga Sveriges Länsstyrelsen) har beslutat att sänka publiktaket till åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare från och med tisdag 24 november. Beslutet gäller tillsvidare men bara så länge det är absolut nödvändigt och i syfte att motverka smittspridningen av covid-19.
Vid besök på restauranger och kaféer gäller fyra personer som gräns i ett sällskap.
Undantaget gäller också begravningar, där tjugo personer får samlas.
Läs Länsstyrelsens Skånes beslut
Läs mer på Regeringens webbplats
Perstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och har därför upprättat följande besöksrutiner för att förhindra eventuell smittspridning:
VIKTIGT:
Precis som tidigare vill vi inte att man kommer och hälsar på om man känner sig förkyld, har feber eller känner sig sjuk, även vid mycket lindriga besvär.
Vi fortsätter uppmana till god handhygien och att man hostar eller nyser i armvecket.
Notera att besöksrutinerna kan komma att ändras vid lokala utbrott.
Telefonnummer verksamheterna:
Österbo
A1: 0435-391 54 - A2: 0435-392 13
C1: 0435-392 16 - C2: 0435-392 17
E1: 0435-392 18 - E2: 0435-392 19
Ybbåsen
0435-391 64
Följ de här råden om du driver en förening inom idrott, kultur eller fritid:
Träning i grupp bör vara begränsad till högst åtta personer. Det gäller alla åldrar.
Elever på idrottsgymnasier får träna ihop om träningen är en del av undervisningen.
Läs mer om vilka råd som gäller för verksamheter på Folkhälsomyndighetens webbplats
Idrott och aktiviteter på fritiden:
Du som 16 år eller äldre och som idrottar eller gör andra saker tillsammans med andra på fritiden behöver hålla avstånd och vara högst åtta personer i gruppen. Undvik att samåka till aktiviteten eller att byta om i samma omklädningsrum. Dela inte utrustning eller vattenflaskor. Delta inte i läger, matcher, tävlingar och cuper. Avstå från att träna och idrotta inomhus.
Barn yngre än 16 år bör också avstå att träna eller idrotta inomhus. Vid utomhusträning behöver barn hålla avstånd till varandra och vara högst åtta i gruppen som tränar tillsammans. Barn får inte delta i tävlingar där de möter andra lag.
Elever på idrottsgymnasier får träna ihop om träningen är en del av undervisningen.
Mer information om idrott finns på Riksidrottsförbundets webbplats
Träning på utomhusanläggningar kan fortsätta om anläggningarna kan hållas öppna på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt, och om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd följs.
Myndigheten menar motion är viktigt för folkhälsan och träning är en prioriterad verksamhet även under pandemin
Regeringen har rekommenderat att all verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som inte är nödvändig omedelbart bör stängas ned fram till den 24 januari, och Folkhälsomyndigheten vill komplettera rekommendationen
Mot bakgrund av den lägre risken för smittspridning utomhus och motionens betydelse för folkhälsan bedömer Folkhälsomyndigheten att träning utomhus kan hållas i gång i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar. Detta kan endast ske under förutsättning att utomhusanläggningar kan hållas öppna på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt för såväl personal som besökare och om kommunen eller annan verksamhetsansvarig bedömt att anläggningen kan hållas öppen. Denna bedömning har varje kommun bäst förutsättning att själv göra utifrån sina egna lokala förutsättningar.
I Perstorp är alla kommunala idrottsanläggningar inomhus stängda. Utegym finns att tillgå vid Ugglehallen och Esabvallen. Dessutom finns motionsslingor bland annat i Uggleskogen och vid Persgården.
Läs mer:
Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar
För motverka spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas från åtta till fyra personer.
En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft den 1 juli 2020. Regeringen har föreslagit att Riksdagen ska besluta att lagen förlängs fem månader, till och med den 31 maj 2021.
Svenska kyrkan
och Myndigheten för stöd till trossamfund
har information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
Regeringen beslutade den 20 november att göra undantag i åttapersoners gränsen över hur många som får närvarara vid allmänna sammankomster och istället tillåta 20 personer vid begravningar.
Läs mer på Regeringens webbplats
Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta, halsont eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn (48 timmar) efter att du blivit frisk innan du går tillbaka.
Undvik även sociala kontakter i privatlivet.
Kom i håg: Håll avstånd! Minst 1,5 meter men helst två meter. I Perstorp tänker vi två "rediga" tjädertuppar eftersom det är vår kommunfågel.
Särskilt viktigt är det också att den som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om symtom finns på luftvägsinfektion, det vill säga snuva, hosta, halsont eller feber.
Information om karensavdrag
Från den 7 april gäller att du som är anställd eller egenföretagare ansöka om ersättning för karens när du varit sjuk. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensen.
Beslutet gäller retroaktivt från den 11 mars. Det innebär att du ska ansöka i efterhand om ersättning för karens från den 11 mars och framåt.
Återgång till tidigare regler för läkarintyg
Från och med 1 november 2020 går Försäkringskassan tillbaka till tidigare regler för läkarintyg: dag 8 för ersättning för vab och dag 15 för sjukpenning.
Om den första sjukdagen inträffar före den 1 november kommer Försäkringskassan att avvakta med att begära in läkarintyg mellan dag 15 och 21. Om första sjukdagen är den 1 november eller senare kommer Försäkringskassan att begära in läkarintyg från dag 15.
För vård av barn krävs läkarintyg från och med 1 november om barnets sjukperiod är 8 dagar eller längre.
Försäkringskassan har en sida med aktuell information kopplad till Coronaviruset
Om du har något av symptomen (även lindriga) nedan ska du stanna hemma:
Vänta minst två dagar (48 timmar) efter att du blivit frisk/känner dig symtomfri innan du går tillbaka till jobb eller skola.
Region Skåne har kampanjen #enkrampådistans för att hjälpa människor att hålla avstånd med omtanke. En del i kampanjen är att ge exempel på hur långt två meters avstånd är, bland annat genom fem skånska spettekakor, två rullebörar och sju falafelrullar.
Perstorps kommun har via Region Skåne gjort en lokal variant i form av tjädrar vilken är Perstorps kommunfågel.
Till Region Skånes webbplats med samlad information om covid-19
För Perstorp är det Söderåsens miljöförbund som har det ansvaret.
Läs lagen om tillfäliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
Kontakta Södersåsens Miljöbröbund i händelse av att det till exempel upplevs vara för tätt bland restaurangbesökare: 0435-78 24 70 eller e-post: info@smfo.se
Gör en självskattning för att se om du behöver kontakta vården eller om du kan stanna hemma för egenvård.
Region Skånes självtest för coronavirus/covid-19
Tillgång till självtester utökas och uppmaningen från Region Skåne är att testa sig vid minsta symtom.
Sedan tidigare erbjuder 44 apotek runt om i Skåne för uthämtning av testkit. Testen beställs på 1177.se av den som har symtom på covid-19 och hämtas sedan ut på valt apotek av ett friskt ombud. Efter genomfört test lämnar ombudet samma dag in testet på samma apotek. Det är viktigt att endast den som har symtom på covid-19 beställer självtest, så att de som är sjuka får möjlighet att testa sig.
Via en webbsida ges en samlad bild över covid-19-läget i Skåne.
På sidan redovisas antal konstaterade fall av covid-19, inneliggande covid-19-patienter på sjukhusen, konstaterade fall per kommun och konstaterat smittade som avlidit.
Till webbplatsen - Lägesbild Covid-19 Skåne
Nu utökas provtagning av personal till alla kommuner, så att de kan testas för covid-19. Personal som uppvisar symtom och som har ett vård- och omsorgsnära arbete inom äldreomsorgen, hemtjänsten och inom LSS-boende prioriteras.
Gällande provtagning på personal i Perstorps kommun är det områdescheferna som fyller i regelrätt blankett för detta. Provtagning för personal sker bara på provtagningsenheterna på sjukhusen i Skåne. Provtagning sker inte på vårdcentralen.
Provtagningsenheter finns för närvarande vid akutsjukhusen i Helsingborg, Kristianstad, Lund, Malmö och Ystad. Fler planeras, i bland annat Hässleholm och Trelleborg.
Nu erbjuds provtagning av all personal som är anställd i Region Skåne, personal hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, samt personal inom kommunal vård och omsorg vid misstanke om covid-19.
Personal som får testa sig ska göra det inom tre dygn efter att de har blivit sjuka och har fått symtom som feber, ett förlorat luktsinne eller symtom i luftvägarna. Syftet med testerna är att personalen snabbare ska kunna komma tillbaka till sina arbetsplatser när de har blivit friska.
Kontakta din chef om du tillhör en av grupperna som får testa sig och om du nyligen har blivit sjuk med symtomen ovan. Din chef avgör om du får testa dig och beställer provtagningen på närmaste provtagningsställe om det är aktuellt.
Provtagning av vård- och omsorgspersonal (vardgivare.skane.se)
Provtagning av polis och räddningstjänst (vardgivare.skane.se)
Patientsekretessen gäller
Smittade eller misstänkt smittade invånare omfattas av patientsekretess, det gäller vid alla sjukdomar. Patientsekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd, utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats.
Våra invånare ska alltid kunna känna stort förtroende för vården och den kommunala omsorgen – därför är patientsekretessen viktig.
Perstorps kommun lämnar med anledning av detta aldrig ut några uppgifter om anställda, elever, brukare eller andra som eventuellt är smittade.
Perstorps kommun får heller inte kännedom om smittade eller misstänkt smittade från Region Skåne, om det inte finns behov för någon del av verksamheten att agera på ett särskilt sätt. Även då gäller patientsekretess.
För hantering av smittade eller misstänkt smittade på kommunens särskilda boenden eller inom hemtjänst finns särskilda rutiner framtagna. Även vid denna hantering gäller patientsekretess.
www.perstorp.se är den främsta kanalen för extern information. Den bekräftade informationen uppdateras löpande och förutom allt bekräftad på den här sidan även en länk till artikel om att det inom socialförvaltningens verksamhet finns ett konstaterat fall.
Om du jobbar inom kommunen hittar du information på intranätet.
Nedan några generella tips från 1177.se på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:
Så blir händerna rena:
Du som är 70 år eller äldre uppmanas att undvika sociala kontakter och större folksamlingar så mycket som möjligt. Ta gärna hjälp av en anhörig eller granne/vän som exempelvis kan handla åt dig. Använd också digitala möten, exempelvis via Skype eller Facetime, för att tillgodose behovet av sociala kontakter.
Kom även ihåg att ordna med fullmakt så att någon annan kan hjälpa till med apoteksärenden.
Håll igång med dagliga aktiviteter
Det finns en hel del som kan göras, trots att du som är 70 plus just nu ska begränsa dina nära kontakter.
Önskas hjälp med exempelvis handling eller du är en person som vill hjälpa andra?
Kontakta kyrkoherde Pernilla Håkansdotter-Olsson på svenska kyrkan i Perstorp på telefon: 070-5656791 eller 0435-349 60.
Region Skåne har en webbsida med länkar där du som privatperson eller företagare och organisationer kan få tips om vart du kan vända dig.
Kvinnofridslinjen – en nationell stödtelefon
Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. DEt är öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Observera att det inte går att skicka SMS till Kvinnofridslinjen. Vid akuta händelser, ring 112.
Förskolor och skolor i Perstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det innebär att verksamheterna är igång som vanligt och att skolplikten gäller.
Undervisning vid vuxenutbildningen Artur Lundkvist Utbildningscentrum (ALUC) bedrivs på distans. Antalet elever per grupp minskas bland annat för att möta gällande rekommendationer. SFI-undervisning bedrivs på distans.
Beslutet gäller tillsvidare och sker i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
När ny information finns att presentera lämnas den via ALUC:s webbplats och deras sida på Facebook.
Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner sig sjuk och undvik sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.
De flesta som får symtom likt covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården.
Istället bör du följa egenvårdsråd på 1177.se. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas, ring 112.
Egenvårdsråd på webbplatsen 1177.se
Region Skånes självtest för coronavirus/covid-19
Endast bokade besök på mottagningar och provtagning på sjukhus
För att minska risken för smittspridning av covid-19 är de flesta drop-in-mottagningar stängda.
Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Var källkritisk och dela inte osäker information.
Nedan länkar till sidor med bekräftad information:
Fakta för barn om Coronaviruset:
Flera organisationer har tagit fram råd i hur du ska prata med barn kring Coronaviruset:
Du som vuxen kan kontakta Bris kuratorer kl. 9-12 varje vardag på 0771-50 50 50
Tips direkt till barn
Tips kring hur barn kan hantera oro: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/corona-viruset/
Barn kan varje dag ringa (nummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer.
Öppettider: 9-12 på vardagar, 14-21 alla dagar
Utöver de insatser som görs inom hälso- och sjukvården arbetar Region Skånes avdelning för regional utveckling med att ta fram konkreta och effektiva insatser och underlag för att underlätta för företag som står inför en tuff situation.
Nationellt, regionalt och lokalt arbetas det också med att ta fram åtgärder och stöd i syfte att minska de ekonomiska konsekvenser coronaviruset medför för näringslivet.
Via en regional sida för Skåne finns information bland annat stöd från Region Skåne, Almi, Verksamt.se, anstånd med betalning av skatt, koprttidspermittering, karensavdrag samt smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab.
För att stötta företag som drabbas extra hårt av Covid-19 har Region Skåne tagit fram en ny stödform kallad omställningschecken.
Stödet ska gå till företag med 2 till 49 anställda som vill genomföra omställningsinsatser för att möta krisen.
Företag som ansöker och beviljas stöd av omställningschecken ska använda pengarna till att anlita extern kompetens för att utveckla nya erbjudanden eller ta fram strategier för omställning som ökar företagets konkurrenskraft och långsiktiga fortlevnad.
Företag kan beviljas mellan 50 000 till 200 000 kronor och måste själva stå för 20 procent av kostnaderna.
Ansökningsperioden öppnade den 1:e maj.
Länk till sidan för omställningschecken
Fakta: Coronavirus - covid-19
Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av det nya coronaviruset.
Sjukdomen påminner om influensa med feber och hosta.
De flesta blir lindrigt sjuka. Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019.
Eftersom det är en nyligen upptäckt sjukdom ökar kunskapen om den mer och mer.
PERSTORP.SE
PERSTORPS KOMMUN
Kontakta kommunen
Perstorps Kommun
284 85 Perstorp
Telefon: 0435-390 00
Öppettider Kundtjänst
Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30
Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00