Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Bekräftad information Covid-19 - coronaviruset

Perstorps kommun följer kontinuerligt händelseutvecklingen med coronaviruset-covid-19.
Beslut om åtgärder tas löpande. Vi samverkar med andra myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Som invånare och besökare uppmanas du att ta dett egensvar och hålla dig uppdaterad via myndigheternas bekräftade information.
Tillsammans fortsätter vi hålla i och hjälps åt att begränsa smittspridningen.

Skärpning av Allmänna råd Skåne.

För att minska smittspridningen av covid-19-coronaviruset behöver vi alla hjälpas åt och ta ansvar. Håll avstånd och ge en kram på distans. Helst två meter vilket motsvarar två rediga tjädertuppar i Perstorp. Umgås endast med dem du bor med eller träffar varje vecka. Stanna hemma om du känner symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Dela endast bekräftad information.

Sedan den 27 oktober gäller skärpta allmänna råd för Skåne. De skärpta råden har införts för att stoppa den kraftigt ökande smittspridningen i länet.


Perstorps kommun följer utvecklingen kring coronaviruset och covid-19 och agerar efter myndigheternas rekommendationer. Till exempel uppmuntras kommunanställda som arbetar inom verksamhet där det är möjligt att arbeta hemifrån plus att fysiska möten ställts in till förmån för digitala.


Alla måste vi nu ta ett personligt ansvar att hålla avstånd.
Tillsammans bidrar vi till minskad smittspridning.
En krisledningsstab träffas varje vecka för en kommungemensam bild av läget. Samordning och planering görs för att se till att samhällsviktiga funktioner hålls igång.

Vi tänker uthållighet.

Läs kommunalrådet och socialnämndens gemensamma uttalande apropå den rådande situationen:

Lokala siffror för Perstorp


Utvecklingen av antalet konstaterade fall av Covid-19 i Perstorp följer resten av landet: människor håller inte riktigt längre fast vid Folkhälsomyndighetenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster riktlinjer som att hålla avstånd och undvika folksamlingar varför en ökning av fall också har märkts Perstorp.

"Det är därför fortsatt viktigt att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer: håll avstånd, se till att ha god handhygien och stanna hemma vid symtom", säger kommunens MAS.Corona-lotsen - ställ frågor till funktionsbrevlåda

För att hjälpa och stötta den som vill samtala och som eventuellt känner oro kring den pågående Coronapandemin erbjuder kommunen möjligheten att få svar på frågor kopplade till Covid-19 - coronaviruset via en funktionsbrevlåda kallad "Corona-lotsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster".


Gällande e-postadress är: coronainfo@perstorp.se

Nationell telefonlinje med flera språk:

Telefonlinjen bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer i regionerna. De talar arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja och ryska. Telefonnumret är: 08-123 680 00.
Linjen är öppen vardagar kl. 09.00-12.00 och 13.00-15.00. Hit kan allmänheten ringa för att få svar på frågor om det nya coronaviruset.

Telefonlinjen fungerar inte som sjukvårdsupplysning och det går inte att få hjälp med enskilda patientärenden, då ska man vända sig till 1177 Vårdguiden.

Vid akuta och livshotande besvär ska man ringa 112. För allmänna frågor om det nya coronaviruset finns också det nationella informationsnumret 113 13.


Information in other languages


Covid-19 - det här gäller

Fortfarande gäller att vi ska hålla avstånd till andra för att förebygga smittspridning. Som tidigare gäller också att stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna ofta, hosta och nys i armvecket och undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Folkhälsomyndigheten har presenterat förhållningsregler som säger att friska personer i samma hushåll som en person med diagnosen covid-19 har en skyldighet att stanna hemma under en begränsad tid. Förhållningsreglerna gäller i sju dagar. Barn i för- och grundskolan ska fortsätta gå dit. Man har rätt till smittbärarpenning om man stannar hemma i enlighet med förhållningsreglerna.

De speciella rekommendationerna för dem som är 70 år och äldre är borttagna. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson den 22 oktober. (Se presskonferensen här i efterhand)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allmänna råd som nu gäller alla:

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder
 • Håll en armlängds avstånd till andra, både inom- och utomhus
 • Om det är möjligt gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.


Nya föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen

För motverka spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer och att publik vid till exempel konserter eller idrottsevenemang måste sitta ner.

En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft den 1 juli 2020. Regeringen har föreslagit att Riksdagen ska besluta att lagen förlängs fem månader, till och med den 31 maj 2021.


Begravningar

länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSvenska kyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Myndigheten för stöd till trossamfundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.

Regeringen beslutade den 20 november att göra undantag i åttapersoners gränsen över hur många som får närvarara vid allmänna sammankomster och istället tillåta 20 personer vid begravningar.

Läs mer på Regeringens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Nya regler för den som bor med covid-smittad

 • Arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan jobba hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan
 • Träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man träffar andra.
 • Inte åka med kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.
 • Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.
 • Vara noga med att tvätta händerna ofta och använda handsprit.
 • Undvika att äta tillsammans och om möjligt inte dela badrum.
 • Berätta om att du är hushållskontakt till en person med covid-19 om du har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.

Läs mer om vad som gäller vid smitta i hushållet på Smittskydd Skånes webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Evenemang och sammankomster

Länsstyrelsen Skåne (i samråd med övriga Sveriges Länsstyrelsen) har beslutat att sänka publiktaket till åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare från och med tisdag 24 november. Beslutet gäller tillsvidare men bara så länge det är absolut nödvändigt och i syfte att motverka smittspridningen av covid-19. 

Restauranger och kaféer undantas dock från åttapersonersgränsen, då andra regelverk styr. Det gäller dock inte om restaurangen anordnar en konsert eller annat som räknas som en offentlig tillställning.

Undantaget gäller också begravningar, där tjugo personer får samlas.


Läs Länsstyrelsens Skånes beslut länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer på Regeringens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterBesöksförbudet på särskilda boende inom äldreomsorg upphör

Regeringen har meddelat att det tillfälliga förbudet mot besök i särskilda boendeformer för äldre med anledning av Covid- 19, inte förlängs efter den 30 september.

Perstorps kommun kommer fortsatt följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och har därför upprättat följande besöksrutiner för att förhindra eventuell smittspridning:

 • Kontakta respektive avdelning för att bestämma tid för besök.

 • Personalen på avdelningen möter upp besökare vid entrédörren.

 • Innan man går in på avdelningen så spritar man händerna.

 • Besök får ske i brukarens lägenhet, inte i gemensamma utrymmen inne på avdelningarna. Tänk på att hålla avstånd!

 • Vi rekommenderar att besökaren/besökarna använder munskydd.

 • Vi ser helst att det inte kommer mer än max två besökare per tillfälle.


VIKTIGT:
Precis som tidigare vill vi inte att man kommer och hälsar på om man känner sig förkyld, har feber eller känner sig sjuk, även vid mycket lindriga besvär.

Vi fortsätter uppmana till god handhygien och att man hostar eller nyser i armvecket.

Notera att besöksrutinerna kan komma att ändras vid lokala utbrott.

Telefonnummer verksamheterna:

Österbo
A1: 0435-391 54 - A2: 0435-392 13
C1: 0435-392 16 - C2: 0435-392 17
E1: 0435-392 18 - E2: 0435-392 19

Ybbåsen
0435-391 64Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta, halsont eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn (48 timmar) efter att du blivit frisk innan du går tillbaka.

Undvik även sociala kontakter i privatlivet.

Kom i håg: Håll avstånd! Minst 1,5 meter men helst två meter. I Perstorp tänker vi två "rediga" tjädertuppar eftersom det är vår kommunfågel.

Särskilt viktigt är det också att den som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om symtom finns på luftvägsinfektion, det vill säga snuva, hosta, halsont eller feber.

Information om karensavdrag

Från den 7 april gäller att du som är anställd eller egenföretagare ansöka om ersättning för karens när du varit sjuk. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensen.
Beslutet gäller retroaktivt från den 11 mars. Det innebär att du ska ansöka i efterhand om ersättning för karens från den 11 mars och framåt.

Återgång till tidigare regler för läkarintyg

Från och med 1 november 2020 går Försäkringskassan tillbaka till tidigare regler för läkarintyg: dag 8 för ersättning för vab och dag 15 för sjukpenning.

Om den första sjukdagen inträffar före den 1 november kommer Försäkringskassan att avvakta med att begära in läkarintyg mellan dag 15 och 21. Om första sjukdagen är den 1 november eller senare kommer Försäkringskassan att begära in läkarintyg från dag 15.

För vård av barn krävs läkarintyg från och med 1 november om barnets sjukperiod är 8 dagar eller längre.

Försäkringskassan har en sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med aktuell information kopplad till Coronaviruset


Om du har något av symptomen (även lindriga) nedan ska du stanna hemma:

 • Feber
 • Hosta
 • Andningsbesvär
 • Snuva
 • Halsont
 • Huvudvärk
 • Muskel- och ledvärk
 • Illamående

Vänta minst två dagar (48 timmar) efter att du blivit frisk/känner dig symtomfri innan du går tillbaka till jobb eller skola.

Tjädrar hjälper oss att hålla avstånd

Region Skåne har tagit fram kampanjen #enkrampådistans för att hjälpa människor att hålla avstånd med omtanke. En del i kampanjen är att ge exempel på hur långt två meters avstånd är, bland annat genom fem skånska spettekakor, två rullebörar och sju falafelrullar. Perstorps kommun har via Region Skåne gjort en lokal variant i form av tjädrar vilken är Perstorps kommunfågel.

Till Region Skånes kampanj om att hålla avståndlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Tillsynsansvar på serveringsställen

För Perstorp är det Söderåsens miljöförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som har det ansvaret.

Läs lagen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterom tillfäliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Kontakta Södersåsens Miljöbröbund i händelse av att det till exempel upplevs vara för tätt bland restaurangbesökare: 0435-78 24 70 eller e-post: info@smfo.se


Region Skånes självtest om coronavirus/covid-19

Gör en självskattning för att se om du behöver kontakta vården eller om du kan stanna hemma för egenvård.

Region Skånes självtest för coronavirus/covid-19länk till annan webbplats


Tillgång till självtester utökasPDF och uppmaningen från Region Skåne är att testa sig vid minsta symtom.

Sedan tidigare erbjuder 44 apotek runt om i Skåne för uthämtning av testkit. Testen beställs på 1177.se av den som har symtom på covid-19 och hämtas sedan ut på valt apotek av ett friskt ombud. Efter genomfört test lämnar ombudet samma dag in testet på samma apotek. Det är viktigt att endast den som har symtom på covid-19 beställer självtest, så att de som är sjuka får möjlighet att testa sig.

 

Region Skånes lägesbild - aktuell statistik

Via en webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ges en samlad bild över covid-19-läget i Skåne.
På sidan redovisas antal konstaterade fall av covid-19, inneliggande covid-19-patienter på sjukhusen, konstaterade fall per kommun och konstaterat smittade som avlidit.

Till webbplatsen - Lägesbild Covid-19 Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Provtagning av kommunanställda i Skånes alla kommuner

Nu utökas provtagning av personal till alla kommuner, så att de kan testas för covid-19. Personal som uppvisar symtom och som har ett vård- och omsorgsnära arbete inom äldreomsorgen, hemtjänsten och inom LSS-boende prioriteras.

Gällande provtagning på personal i Perstorps kommunöppnas i nytt fönster är det områdescheferna som fyller i regelrätt blankett för detta. Provtagning för personal sker bara på provtagningsenheterna på sjukhusen i Skåne. Provtagning sker inte på vårdcentralen.

Provtagningsenheter finns för närvarande vid akutsjukhusen i Helsingborg, Kristianstad, Lund, Malmö och Ystad. Fler planeras, i bland annat Hässleholm och Trelleborg.

FAQ - Fågor och svar om provtagningöppnas i nytt fönster

Provtagning av personal

Nu erbjuds provtagning av all personal som är anställd i Region Skåne, personal hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, samt personal inom kommunal vård och omsorg vid misstanke om covid-19.

Personal som får testa sig ska göra det inom tre dygn efter att de har blivit sjuka och har fått symtom som feber, ett förlorat luktsinne eller symtom i luftvägarna. Syftet med testerna är att personalen snabbare ska kunna komma tillbaka till sina arbetsplatser när de har blivit friska.

Kontakta din chef om du tillhör en av grupperna som får testa sig och om du nyligen har blivit sjuk med symtomen ovan. Din chef avgör om du får testa dig och beställer provtagningen på närmaste provtagningsställe om det är aktuellt.

Provtagning av vård- och omsorgspersonal (vardgivare.skane.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Provtagning av polis och räddningstjänst (vardgivare.skane.se)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Hur informeras det om en kommunal verksamhet blir drabbad?

Patientsekretessen gäller

Smittade eller misstänkt smittade invånare omfattas av patientsekretess, det gäller vid alla sjukdomar. Patientsekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd, utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats.
Våra invånare ska alltid kunna känna stort förtroende för vården och den kommunala omsorgen – därför är patientsekretessen viktig.

Perstorps kommun lämnar med anledning av detta aldrig ut några uppgifter om anställda, elever, brukare eller andra som eventuellt är smittade.

Perstorps kommun får heller inte kännedom om smittade eller misstänkt smittade från Region Skåne, om det inte finns behov för någon del av verksamheten att agera på ett särskilt sätt. Även då gäller patientsekretess.

För hantering av smittade eller misstänkt smittade på kommunens särskilda boenden eller inom hemtjänst finns särskilda rutiner framtagna. Även vid denna hantering gäller patientsekretess.

www.perstorp.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är den främsta kanalen för extern information. Den bekräftade informationen uppdateras löpande och förutom allt bekräftad på den här sidan även en länk till artikel om att det inom socialförvaltningens verksamhet finns ett konstaterat fall.öppnas i nytt fönster

Om du jobbar inom kommunen hittar du information på intranätetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Undvik att sprida smittor

Nedan några generella tips från 1177.se på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids:

 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
 • Du kan använda handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
 • Stanna hemma och vila om du har feber eller känner dig sjuk.
 • Hosta eller nys i armvecket.
 • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig.
 • Håll gärna ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta. Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
 • Håll avstånd till andra människor på offentliga platser. Minst 1,5 meter men gärna 2.
 • Undvik att resa i rusningstrafik.
 • Undvik onödiga resor.

Så blir händerna rena:


Äldre uppmanas undvika sociala kontakter

Du som är 70 år eller äldre uppmanas att undvika sociala kontakter och större folksamlingar så mycket som möjligt. Ta gärna hjälp av en anhörig eller granne/vän som exempelvis kan handla åt dig. Använd också digitala möten, exempelvis via Skype eller Facetime, för att tillgodose behovet av sociala kontakter. 

Kom även ihåg att ordna med fullmakt så att någon annan kan hjälpa till med apoteksärenden.

Håll igång med dagliga aktiviteter

Det finns en hel del som kan göras, trots att du som är 70 plus just nu ska begränsa dina nära kontakter.

 • Var ute i friska luften! Gå till exempel en promenad på någon av Uggleskogens motionsslingor eller bara strosa runt i ditt närområde. Glöm inte hålla avstånd.

 • Påta i trädgården, pyssla om blommor eller odla på balkongen.

 • Läs en bok. Plocka fram någon klassiker eller be någon nära dig att låna böcker.

 • Lyssna på radio, poddar eller varför inte en ljudbok.
  Sveriges Radiolänk till annan webbplats

 • Rörelse är bra – även inomhus. SVT 1 har daglig morgongympa som även kan ses på SVT Playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns också tips på träningsprogram som enkelt kan utföras i hemmet.

 • Laga mat och baka. Varför inte passa på att göra en kaka/baka bullar och sedan ta en fika över telefon/Facetime/Skype med någon släkting eller vän.


Behöver du hjälp eller vill hjälpa till?

Önskas hjälp med exempelvis handling eller du är en person som vill hjälpa andra?
Kontakta kyrkoherde Pernilla Håkansdotter-Olsson på svenska kyrkan i Perstorp på telefon: 070-5656791 eller 0435-349 60.

Region Skåne har en webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med länkar där du som privatperson eller företagare och organisationer kan få tips om vart du kan vända dig.

Kvinnofridslinjen – en nationell stödtelefon

Kvinnofridslinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. DEt är öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Observera att det inte går att skicka SMS till Kvinnofridslinjen. Vid akuta händelser, ring 112.Information till vårdnadshavare

Förskolor och skolor i Perstorps kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det innebär att verksamheterna är igång som vanligt och att skolplikten gäller. 

Undervisning vid vuxenutbildningen

Undervisning vid vuxenutbildningen Artur Lundkvist Utbildningscentrum (ALUC) bedrivs. Antalet elever per grupp minskas bland annat för att möta gällande rekommendationer. SFI-undervisning bedrivs på distans.

Beslutet gäller tillsvidare och sker i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.

När ny information finns att presentera lämnas den via ALUC:s webbplats och deras sida på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


När ska du söka vård?

Det är mycket viktigt att stanna hemma när du känner sig sjuk och undvik sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. 
De flesta som får symtom likt covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården.
Istället bör du följa egenvårdsråd på 1177.se. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas, ring 112.

Egenvårdsråd på webbplatsen 1177.selänk till annan webbplats


 • Gör en självskattning för att se om du behöver kontakta vården eller om du kan stanna hemma för egenvård:

Region Skånes självtest för coronavirus/covid-19länk till annan webbplats

Endast bokade besök på mottagningar och provtagning på sjukhus

För att minska risken för smittspridning av covid-19 är de flesta drop-in-mottagningar stängda.

Förhindra ryktesspridning och tänk källkritiskt

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Var källkritisk och dela inte osäker information.
Nedan länkar till sidor med bekräftad information:Tips på hur du som vuxen kan prata med barn

Fakta för barn om Coronaviruset:

 • SVT:s program Lilla Aktuelltlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har tagit fram flera korta filmer om situationen i Sverige och världen angående Coronaviruset.


Flera organisationer har tagit fram råd i hur du ska prata med barn kring Coronaviruset:

Du som vuxen kan kontakta Bris kuratorer kl. 9-12 varje vardag på 0771-50 50 50

Tips direkt till barn

Tips kring hur barn kan hantera oro: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/corona-viruset/länk till annan webbplats

Barn kan varje dag ringa (nummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer.
Öppettider: 9-12 på vardagar, 14-21 alla dagarStöd till företag

Utöver de insatser som görs inom hälso- och sjukvården arbetar Region Skånes avdelning för regional utveckling med att ta fram konkreta och effektiva insatser och underlag för att underlätta för företag som står inför en tuff situation.
Nationellt, regionalt och lokalt arbetas det också med att ta fram åtgärder och stöd i syfte att minska de ekonomiska konsekvenser coronaviruset medför för näringslivet.

Via en regional sida för Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information bland annat stöd från Region Skåne, Almi, Verksamt.se, anstånd med betalning av skatt, koprttidspermittering, karensavdrag samt smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab.

Samlad information finns härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Omställningscheck hjälper företagen

För att stötta företag som drabbas extra hårt av Covid-19 har Region Skåne tagit fram en ny stödform kallad omställningscheckenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stödet ska gå till företag med 2 till 49 anställda som vill genomföra omställningsinsatser för att möta krisen.

Företag som ansöker och beviljas stöd av omställningschecken ska använda pengarna till att anlita extern kompetens för att utveckla nya erbjudanden eller ta fram strategier för omställning som ökar företagets konkurrenskraft och långsiktiga fortlevnad.

Företag kan beviljas mellan 50 000 till 200 000 kronor och måste själva stå för 20 procent av kostnaderna.
Ansökningsperioden öppnade den 1:e maj.

Länk till sidan för omställningscheckenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


 

Fysisk aktivitet bra för folkhälsan

Folkhälsomyndigheten anser att idrotts- och träningsaktiviteter kan fortsätta men vissa försiktighetsåtgärder behövs för att minska risken för smittspridning. Myndigheten menar att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan.

Folkhälsomyndigheten har haft en dialog med bland annat Riksidrottsförbundet och ger bland annat följande rekommendationer till den som ansvarar för idrotts- och träningsaktiviteter:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar någon under idrottsaktivitet ska denne gå hem direkt.
 • Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus. Det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig, och fysisk aktivitet och därför rekommenderas promenader utomhus.
 • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
 • Undvik trängsel exempelvis vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.

Läs mer:
Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningarlänk till annan webbplats


Fakta: Coronavirus - covid-19

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av det nya coronaviruset.
Sjukdomen påminner om influensa med feber och hosta.
De flesta blir lindrigt sjuka. Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019.
Eftersom det är en nyligen upptäckt sjukdom ökar kunskapen om den mer och mer.

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram