Till Perstorps startsida
Översätt / Translate

PERSTORP.SE

Vad är bredband?

Fyll i beskrivning av bilden

Bredband är ett samlingsbegrepp för elektronisk infrastruktur med hög överföringskapacitet. Till bredband räknas bland annat mobiltbredband, fiber och ADSL.


Fiber:
Utgörs av ett optisktsystem där ljus skickas i form av antingen laser eller lysdioder genom optiska fibrer. Fibern har en kärna av glas och är endast några millimeter i diameter. Fibern har inga begränsningar och påverkas inte av antalet användare och kan uppgraderas efterhand som behoven och kraven höjs. Då fibern grävs ner under mark påverkas den inte av yttre faktorer så som vind, regn och åska. Det är också den enda teknik som uppfyller kraven om minst 1000 Mbit/s


Mobilt:
3G, 4G och 5G är avsätt att brukas utanför hemmet och mellan fastigheter. Det mobila nätet får sin signal från master som i sin tur är uppkopplade till fiberkabel. Kapaciteten är känslig vilket innebär att den sjunker ju fler användare som nyttjar nätet. Ett annat ord för detta är överbokning vilket leder till att den utlovade anslutningshastigheten blir lägre, ibland obrukbar. Det mobila nätet är även känsligt för väder så som vind, regn och åska. Tekningen blir också sämre inomhus då fastighetens väggar stoppar signalerna. Framtidens 5G har något bättre kapacitet men inte tillräcklig för att kunna nyttjas i hemmen.


ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line):
Kopparnät är den anslutning som sker via telejacket. ADSL är idag den stabilaste tekniken för kommunens landsbygd. På grund av att kopparnätet är gammalt och kräver omfattande underhåll med höga kostnader som följd har Telia beslutat att avveckla telestationerna. Dessutom klarar inte ADSL kapacitetskraven, vilket gör att det inte finns en framtid för den typen av teknik. Avvecklingen har redan börjat i andra delar av landet. Här hittar du mer information om avveklingen av ADSL.


Senast uppdaterad: 15 maj 2020

Dela detta innehåll

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp


Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp

 

Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post

 

Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här