Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

Positivt problem
i skolrestaurangerna

Fyll i beskrivning av bilden

Dagligen serveras cirka 850 måltider i kommunens skolrestauranger. Råvarukostnaden per elev är budgeterad till nio kronor. Men summan har inget med kvaliteten att göra. Tvärtom.
- Faktum är att jag har ett större problem än hur mycket pengar jag har till förfogande och det är att eleverna uppskattar maten så pass mycket att de äter mer än vi beräknat, säger kostchef Alexander Hovander.

Regelbundet presenterar statistik och rankingar över kommunens verksamheter. Lärarförbundet har exempelvis släppt sin ranking över vilken kommun som anses vara den bästa skolkommunen. På samma vis presenterar Skolverket även statistik över hur mycket kommunerna lägger på skolmaten. I Perstorps fall är den summan 9 kronor per elever eller 38 kronor totalt om även hyres- och personalkostnader räknas in.

- Nio kronor kanske inte verkar mycket men beloppet inkluderar dagligen två rätter att välja mellan plus sallader, dryck, smör och bröd. Nittio procent är dessutom lagat från grunden och inget halvfabrikat. Vi har duktiga kockar som varierar menyerna och gör det bästa av råvarorna. Näringsmässigt får eleverna allt de behöver plus att vi även erbjuder specialkost , säger kostchef Alexander Hovander som dock har noterat ett problem:

- Ja, eleverna uppskattar maten. Responsen är mycket positiv och vi har märkt att de äter mer än vi beräknat. Svinnet är ungefär detsamma så det är mängden uppäten mat som ökat. Det ser vi som ett bra kvitto på att vi gör det bästa av de pengar vi har till vårt förfogande.

Perstorps kommun gör sina inköp till skolrestaurangerna vi en gemensam upphandling tillsammans med Hässleholms kommun.

- Det gör att vi får bra priser och får mycket för pengarna, säger ekonomichef Anders Ottosson.

Kostchef Alexander Hovander arbetar kontinuerligt med en utveckling av verksamheten. Bland annat ses organisationen och miljön i skolrestaurangerna över.

- Vår målsättning är att eleverna ska känna att de får en upplevelse när de besöker skolrestaurangen. Det ska vara en paus i deras vardag och inbjuda till avkoppling i trivsam miljö.

Rikssnittet för skolmåltider ligger på 6 100 kronor. Snittet i Skåne är cirka 5 700 kronor vilket kan jämföras med exempelvis Hylte kommun där en skollunch kostar cirka 1 600 kronor per elev och år medan den i Piteå kostar 12 500 kronor. Mest pengar i Skåne lägger Klippan (7 500 kronor) medan motsvarande belopp i Perstorp är 4 300 kronor.

Statistiken visar kostnaden för skolmåltider per elev/inskrivet barn för 2016. I siffrorna ingår bland annat kostnader för personal, livsmedel, transporter och administration.

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Hantverkaregatan 9D

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider Kundtjänst

Måndag-torsdag: 10:00-12:00, 13:30-15:30

Fredagar: 10:00-12:00, 13:30-15:00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram