Till startsidan
Självservice & blanketter

Självservice & Blanketter

Synpunkter & felanmälan

Synpunkter & Felanmälan

Lyssna

Lyssna

Kontakta oss

Kontakta oss

Till Perstorps startsida

PRAO-Elever

Fyll i beskrivning av bilden


Information inför PRAO 19/20

PRAO period är förlagd hösten 2019 till vecka 42 för elever i årskurs 9 och våren 2020 till vecka 22 för årskurs 8.

PRAO är en viktig del av skolans undervisning om arbetslivet. Förhoppningen är att eleven ska tycka att det är en lärorik, rolig och spännande tid.
Syftet med praon är att ge eleverna en inblick i arbetslivet och en chans att prova på olika yrken, vara grund till elevernas gymnasieval genom att utforska yrken som kan vara intressanta att utbilda sig till och även ge möjlighet att bygga upp ett kontaktnät för framtida sommarjobb.

Eleverna söker själva sin praoplats
Skolan ser en fördel i att eleverna själva försöker hitta egna praoplatser då det ger bra träning inför senare kontakt med arbetslivet. Eleverna har möjlighet att få ut mer av sin prao om de själva hittar sin praoplats och i dialog med arbetsgivaren kommer överens om uppgifter som de är intresserade av. Vårdnadshavare får gärna hjälpa ungdomarna med att söka praoplats. Bra hjälp i sökandet kan till exempel vara tips från vänner, kollegor och släktingar som arbetar och skulle kunna ta emot en praoelev. Naturligtvis försöker vi på skolan hjälpa de elever som inte har lyckats med att hitta en praoplats. Upptäcker eleven att det är svårt att hitta en praoplats, hör eleven av sig till Ida senast 19 september för att få hjälp med detta.

Regelverk och försäkringar
Eleverna är försäkrade genom skolan/kommunen under prao-perioden, i form av både olycksfall-och ansvarsförsäkring. Arbetsmiljöverket har upprättat regler gällande prao, till exempel får eleverna bara utföra lätt och riskfritt arbete. Det får med andra ord inte förekomma arbete på hög höjd, arbete med rasrisk, arbete med farliga ämnen eller tunga lyft, arbete som utförs under vatten, transport av pengar eller bevakningsarbete. En broschyr framtaget av arbetsmiljöverket ”Så får barn och ungdomar arbeta” finns som ett stöd i denna bedömning. En riskanalys av arbetsplatsen görs inför praon.
För mer information om regler i samband med prao tryck klicka här: Arbetsmiljöverket. länk till annan webbplats

Lunch
Eleverna äter gratis i skolans matsal. Om eleven praktiserar utanför Perstorps kommun signerar handledaren på praoplatsen en blankett, s.k. ”prao – räkning”. Blanketten skickar Ida ut till handledaren inför praktik starten. För de elever som inte äter i skolans matsal utgår matersättning med maximalt 29 kr/dag mot uppvisande av kvitto. För att skolan ska kunna betala ut matersättning krävs att ”Prao – räkning” blanketten är inlämnad till Ida senast 1 vecka efter avslutad prao.

Resor
De elever som kommer behöva buss eller tåg kort för att ta sig till praoplatsen måste anmäla det till Ida. Man får då låna ett jojo-kort.
OBS: Vid betalning av resor måste eleven köpa ungdomsbiljett för att pengarna på kortet ska räcka till. Eleven måste uppvisa kvitto för samtliga resor som gjorts under prao perioden. Om eleven inte kan uppvisa kvitton för de resor som gjorts, kan eleven bli återbetalningsskyldig.

Vid eventuella frågor kontakta: Studie-och yrkesvägledare på
Tel:
0435- 392 60 eller mail: ida.lilja(at)perstorp.se


Prao dokument
(Ligger på Självservice & blanketter - Barn och utbildning - Grundskola)

Praoavtallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Prao räkninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Prao intyglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PERSTORP.SE

PERSTORP.SE

PERSTORPS KOMMUN

Besöksadress

Torget 1

284 31 Perstorp

Hitta hit


Organisationsnummer:

212000-0910

Kontakta kommunen

Perstorps Kommun

284 85 Perstorp


Telefon: 0435-390 00

Skicka e-post


Öppettider reception/växel

Måndag-torsdag, 08.00-16.30

Fredag, 08.00-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00


FÖLJ oss här

Facebook
Twitter
Instagram