Perstorps kommun, länk till startsidan

Jag tog tåget till 10MILA

Text och bild är tagna från ett inlägg i nyhetsarkivet på www.alternativet.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster skrivet den 23 april 2009 av Linda Larsson.
Alternativet chartrade ett nattåg som gick från Stockholm till 10mila. Resenärerna kunde sova i vagnarna hela tiden där nere på plats och frukost och mat serverades i tåget. Linda Larsson har skrivit ner sin uppfattning om tågresan.
Jag tog tåget till 10MILA löd texten på Alternativets specialtryckta t-shirtar som såldes på ovan nämnda tåg. Och självklart ville man köpa t-shirten, inte bara för att den var snygg, utan lika mycket för att man ville gynna de som gjort årets 10-milaresa till en fantastiskt bekväm och trevlig nöjestripp istället för en lång och jobbig bussresa.

Tåget gick från Stockholm C kl 23:15 på fredagskvällen, och stämningen var på topp redan när vi kom dit. Mitt bland alla de vanliga destinationerna på ljusskyltarna stod det destination "Perstorp" och "charter", med tillägg "10-milatåget", så det var inte direkt svårt att hitta rätt. Efter att vi inkvarterat oss i våra respektive vagnar var det bara att krypa till kojs, och vips... var vi framme i Perstorp! Precis hur smidigt som helst.

Informationstavla, text: Destination Perstorp

Foto: Linda Larsson

När tåget hade stannat (kl 05:25) fick vi sova vidare i princip hur länge vi ville, och på morgonen bjöds det på ett riktigt frukostutbud i estaurangvagnen. SJs trevliga personal hade hörsammat orienterarnas primära önskemål perfekt, och lagade gröt för brinnande livet!
Frukost på 10MILA-tåget

Foto: Sven Lundbäck

Från Perstorp gick det bussar till TC var 30:e minut hela dygnet. Jag vet inte om det var strategi eller en ren lyckträff, men de hade placerat bussningen på andra sidan centrum från stationen sett, så att man var tvungen att gå igenom det på vägen. Med andra ord fick den lokala handeln förmodligen ett rejält uppsving denna helg när folk stannade för att dricka kaffe, handla bananer, småshoppa i butikerna eller ladda upp med pizza inför en lång natt framför storbildsskärmen.

Tåget var även tillgängligt under hela tävlingen, så alla kunde gå och lägga sig och sova eller vila i riktiga sängar hur och när de ville, och klubben slapp hyra militärtält på TC. Nu var det visserligen fint väder, men hade det regnat hade man dessutom sluppit ifrån leran och vätan på ett mycket smidigt sätt!

Klockan 13 på söndagen rullade tåget norrut igen. För de som inte passade på att sova lite extra, förvandlades restaurangvagnen snabbt till en trevlig mötesplats där man, förutom att äta, kunde ägna sig åt ingående kartanalyser, jämföra bommar och konstatera att man hade långa gaffeln i år igen, dricka en öl och ta ikapp ljuget man missade i bastun (som tyvärr saknades på TC i år), spela sällskapsspel, äta äpplen och godis (som Alternativet frikostigt bjöd ut), eller bara hänga och snacka skit.

Hemresa, 10MILA-tåget

Foto: Sven Lundbäck

Redan kl 18 var vi framme i Stockholm igen, innan man ens hunnit komma i närheten av att få långtråkigt och önska att resan var slut. Och som vanligt gjorde vi orienterare succé. SJs personal var mycket nöjda med oss som resenärer, och tyckte definitivt att vi skulle ta tåget till 10-mila nästa år igen!

Fördelar med att ta tåget till 10-mila:

 • Man slipper ta ledigt från jobb/skola på fredagen (med andra ord, mellanskillnaden i pengar mellan buss och tåg hade man igen direkt genom att slippa förlora en dags inkomst!)
 • Man slipper fixa med logi någonstans på vägen
 • Resan tar hälften så lång tid och man kan röra sig fritt under tiden
 • Man slipper sova dubbelvikt på ett bussäte och vakna med stela muskler och värk överallt inför årets viktigaste stafett
 • Det är torrt, varmt och lerfritt att sova på ett tåg (det kunde ju lika gärna ha spöregnat även om det nu inte gjorde det i år...)
 • Man kunde gynna den lokala handeln (i vårt fall: ICAs godiskyllor och det eminenta pizzahaket) på vägen mellan tåget och TC
 • Man slipper extra hyra för militärtält
 • Man slipper släpa på sovsäck och liggunderlag
 • Man slipper stanna för att äta mat eller dricka kaffe, utan kan göra det medan tåget rullar
 • Man slipper stanna för pissipausi stup i kvarten
 • Man kan umgås med andra klubbar under resan och fjortisarna kunde påbörja sommarens raggningsstrategier redan nu
 • Man kommer inte hem mitt i natten på söndagen och hinner både tvätta och lägga sig i hyfsad tid innan det är dags för en ny jobb-/skolvecka
 • Det är BALLARE att ta tåget till 10-mila!!

Linda Larsson
superdupernöjd resenär från Järfälla OK

Informationsägare: Martin Stifors
Senast uppdaterad: 2012-12-05

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.