Senast uppdaterad: 2017-09-08

Fiber på landsbygden

Under de senaste veckorna har flera invånare på Perstorps landsbygd fått erbjudande om att ansluta sig till IP- Onlys planerade fibernät. Kommunen har i dagsläget inget samverkansavtal med IP- Only.

Kommunen har bjudit in flera marknadsaktörer som är intresserade av att bygga fiber på Perstorps landsbygd. Mötena pågår under v36 och är ett sätt för kommunen att få en bild av hur marknaden tänker bygga fiber. Avsikten med mötena är även att möjlliggöra ett eventuellt samverkansavtal med någon av aktörerna. De marknadsaktörer kommunen för samtal och förhandlar med just nu är IP- Only, Skanova och Telenor.

Både kommunen och marknadsaktörerna har sina individuella intressen. Marknadsaktörernas intresse ligger i att sälja fiber för att få så stor teckning som möjligt och samtidigt maximera sin vinst. Kommunen repressenterar medborgarna och därmed arbetar för att tillgodose deras intressen. Kommunen arbetar för att alla medborgare ska ha lika förutsättningar och möjligheter. Därför är det viktigt för kommunen att den marknadsaktör vi ingår samverkansavtal med ska erbjuda fiber till ALLA medborgare, samt att de som vill ha ska få fibern inkoppad.
Vi anser även att priset för anslutningen ska vara rimlig och att alla, oavsett var fastigheten finns på landsbygden ska betala samma pris. Kommunen anser att varje medborgare ska ha rätt att välja vilken tjänsteleverantör de än vill ha och därför ska nätet vara öppet. 

Anledningen till att kommunen inte ingått samverkansavtal med någon av aktörerna är dels för att ingen av marknadsaktörerna är villiga att möta kommunens förväntningar. 

 

Information om hur förhandlingarna utvecklas kommer publiceras på kommunens hemsida.

Har ni frågor är ni välkomna att kontakta bredbandssamordnare Ida del Olmo.

 

Sidansvarig: Dennis Thörner
Postadress: Torget 1, 284 85 Perstorp | Telefon: 0435-390 00 | Fax: 0435-355 51 | kommunhuset@perstorp.se | webmaster@perstorp.se
Öppettider: Måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-15.00, lunchstängt 12.00-13.00. Organisationsnummer: 212000-0910