Perstorps kommun, länk till startsidan

Ekonomismart hjälper unga bli medvetna konsumenter

Perstorp har en höre andel personer registerade hos Kronofogden är riksgenomsnittet. Kommunen satsar därför på att hjälpa människor att ändra betetende och medvetenhet.

Det är lättare än man tror att hamna i ekonomiska trångmål. Det är enkelt att generalisera och säga att den som har trubbel med sin ekonomi är ovarsam och klarar inte att hantera inkomster och utgifter.
Men faktum är att statsitik från Kronofogden visar att de som kommer i kontakt med dem ofta gör det på grund av skilsmässa, dödsfall, arbetslöshet eller sjukdom varpå den personliga ekonomin förändras drastiskt och det som tidigare var självklart inte längre är det.

För att öka på kunskapen och hur människor kan undvika att hamne i skuldfällan besöker Kronofogden kommuner som sticker ut i statistiken. Nyligen var representanter i Perstorp och körde utbildningen ”Budbärarutbildning för yrkesverksamma”.

Utbildningen tog upp varför människor blir överskuldsatta, vilka konsekvenser det kan leda till och hur man kan arbeta förebyggande. Det gavs också kunskaper om vad som händer om en skuld inte blir betald i tid och hamnar hos Kronofogden.

- En mycket bra utbildning där vi som personal på kommunen kan förmedla information till våra klienter på ett enkelt sätt. Det handlar om att ändra beteenden hos klienterna och erbjuda vägledning till förbättring av ekonomin, säger Emmeli Trobäck, handläggare på ekonomiskt bistånd.

Kronofogden

Unga vuxna (18-26 år) i kommunen har även de fått en genomgång i vardagsekonomin via konceptet "Ekonomismart" som vill hjälpa unga att bli medvetna konsumenter med verktyg att göra aktiva val, identifiera risker och undvika överskuldsättning. Madeleine Sturelind och Erika Göransson föreläste pedagogiskt om konsumenträtt och privatekonomi.

- Vi ger exempel från vardagen och berättar vilka rättigheter och skyldigheter man har som konsument. Att det gäller att tänka långsiktigt och våga stå på sig samt göra bra medvetna val, berättar Madeleine och Erika som utgår från Karlstad men har hela Sverige som arbetsfält.

Ekonomismart

Ekonomismart är ett samarbete, helt utan säljande inslag, mellan Finansinspektionen, Kronofogden, Konsumentverket och Folkuniversitetet samt Sparbanksstiftelserna Alfa och Nya.

Mer information om Ekonomismart fås härlänk till annan webbplats

Perstorps kommun erbjuder dessutom en ny kostandsfi service till privatpersoner som är skuldsatta och har betalningsproblem.

Ahmad Korabi jobbar med budget- och skuldrådgivning. Han nås på:
Tel: 0435-39106, e-post: skuldsanering@perstorp.se

Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2017-08-30

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.