Perstorps kommun, länk till startsidan

Satsning: Alla Jättebjörnlokor i kommunen ska bekämpas

Bekämpning Björnloka

Ser ni en Jättebjörnloka någonstans i kommunen så hör av er.
Växten ska nämligen bekämpas på ett särskilt sätt så den försvinner.
Notera att växten inte behöver stå på kommunal mark utan även på privat mark.

Kommunen har valt att satsa på en ogräsmaskin som kan liknas vid en stor högtrycksmaskin där vattnets tryck i kombination med varmt vatten bekämpar ogräset.

- En Jättebjörnloka måste bekämpas och med den här modellen ser vi stora fördelar. Dels är den miljövänlig och dels kan vi använda metoden överallt, säger Laila Schüler på tekniska kontoret.

Metoden kallas Heatweed och kommunen har med framgång testkört maskinen.

- För att bli av med en Jättebjörnloka på riktigt måste samma planta bekämpas tre gånger. Heatweedmetoden är otroligt effektiv och intressant, berättar Laila Schüler som tillägger:

- Kommunen har inte köpt in maskinen för bekämpning, utan vi har gjort en upphandling där vi har ställt kravet att bekämpningen skall ske med HeatWeed.Entreprenören som har vunnit upphandlingen och vi tecknar avtal, om igen överprövning sker, är Lilla Kloster Service AB i Klippan.

Hör av dig via mejl, jattebjornloka@perstorp.se, om du har en växt på din mark eller om du noterat platser där de finns. Allt eftersom anmälningar kommer in rycker personal ut med ogräsmaskinen och bekämpar.

Välkommen hör av dig/er.
Uppge:

  • närmaste adress och/eller fastighetsbeteckning
  • riktning och avstånd från adressen
  • kort vägbeskrivning om det är svårt att hitta
  • storlek och antal plantor
  • Bifoga gärna bild

Ange också dina kontaktuppgifter så vi kan nå dig om vi behöver mer information.

Mejladressen igen: jattebjornloka@perstorp.se

Varför bekämpa växten?

Vissa arter trivs helt enkelt för bra i sin nya miljö och kan expandera kraftigt. De påverkar då inhemsk biologisk mångfald och kan orsaka andra skador. Sådana arter brukar kallas invasiva. Jättebjörnloka, lupiner, jättebalsamin är exempel på invasiva växtarter.
Det finns två huvudsakliga skäl till att bekämpa jättebjörnlokan:

  • Den tränger ut annan växtlighet genom sina höga, täta bestånd.
  • Jättelokans växtsaft kan också i kombination med solljus i värsta fall ge besvärliga brännskadeliknande symptom på människors hud.

Jättebjörnlokan har inga stora krav på jordmån och sprider sig effektivt med frön. Fröna kan ligga i jorden och vänta på att gro i uppemot 7 år. Man får räkna med att spana efter eventuella fröplantor i upp till 7-10 år.

Fakta: Jättebjörnloka
Jättebjörnloka, även kallad jätteloka, är en förvildad trädgårdsväxt som har spridit sig över stora delar av södra och mellersta Sverige samt efter norrlandskusten. Jättebjörnlokan är hög och ståtlig, sprider sig mycket lätt. En enda planta kan producera upp till 20 000 frön.
Jättebjörnlokan kan bli ett par meter höga.
Jättelokan växer vanligtvis till 2-3 meter, men kan bli upp till 4-5 meter hög. Bladen kan bli en meter breda och tre meter i längd. Blommorna är vita i flockar och kan bli upp till 0,5 meter i diameter.

Jätteloka (Heracleum mantegazzianum) påminner svagt om hundkex men blir avsevärt större. Den växer framför allt i fuktiga områden och påträffas ofta vid bäckar, i kärr och på stränder. Den kan även växa på torrare platser såsom i vägkanter och banvallar, på industritomter och på avstjälpningsplatser. Mindre exemplar av växten kan förväxlas med andra flockblommiga örter såsom spenört, kvanne eller vanlig björnloka.

Jättelokans växtsaft gör huden känslig för solljus. Symptomen är kraftig hudirritation, rodnad och blåsor som kan vara mycket smärtsamma.
OBS! Får du växtsaft på dig, tvätta direkt med tvål och vatten. Skydda huden mot solljus under 48 timmar och ibland längre tid. Kontakta Giftinformationscentralen eller 1177 vårdguidenlänk till annan webbplats för mer information.

Läs mer på jordbruksverkets webbplatslänk till annan webbplats

Jättebjörnloka
Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2017-06-21

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.