Perstorps kommun, länk till startsidan

Krisberedskapsveckan - Viktigt med fungerande radio

Vad göra vid en kris?
Jo, ta reda på information och fakta. Om det inte går via kommunens webbplats eller facebooksida så lyssna på Sveriges Radio P4.

Där får du veta viktiga detaljer om hur läget är i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång. För att kunna höra radion även om det är strömavbrott, kan du använda något av det här:

 • En gammaldags transistorradio som går på batteri
 • En radio som kan laddas med solceller
 • En radio som går att veva igång
 • Bilradio

Om du akut behöver ringa 112 och telefonen inte funkar, kan du bege dig till närmaste brandstation och låna en nödtelefon där.

För att det ska vara enkelt att hitta nyttig och uppdaterad information dygnet runt vid en allvarlig händelse finns det en särskild webbplats från de myndigheter som arbetar med det som har hänt: Krisinformation.selänk till annan webbplats. Här finns all myndighetsinformation samlad på ett ställe, så att du själv slipper hålla reda på vilken myndighet som ansvarar för vad och hur du kommer i kontakt med rätt myndighet.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaplänk till annan webbplats (MSB) ansvarar för webbplatsen.

Viktig lokal information finns på kommunens webbplatslänk till annan webbplats och Facebooksidalänk till annan webbplats.

Ditt elbolag kan också ofta berätta om hur lång tid det beräknas ta innan strömmen är tillbaka.

Det är viktigt att människor litar på den information som vi myndigheter förmedlar. Det betyder att informationen måste vara korrekt och begriplig så att den inte skapar förvirring och misstro hos människor. Vikten av snabb och pålitlig information vid olyckor och kriser uppmärksammas allt mer. Idag arbetar ansvariga myndigheter aktivt för att bli bra på att informera allmänheten vid svåra händelser.

Film: "Hemberedskap - Kommunikation" med Heidi Anderssonlänk till annan webbplats


113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi, en stor trafikolycka eller en översvämning. All information som lämnas på 113 13 är verifierad, det vill säga avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum.

Ring 113 13 när:

 • du vill få information om en pågående kris i samhället
 • du själv vill lämna information om sådana större händelser i samhället.


Alla kommuner har en skyldighet att kunna informera alla som bor, verkar eller vistas i kommunen vid en allvarlig händelse, och ska snabbt kunna lägga ut information på kommunens webbplatslänk till annan webbplats.

Kommunikation

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Men vid ett elavbrott blir arbetet svårare. Kommunen kan då använda sig av allt från flygblad till torgmöten och personliga informatörer för att nå ut med viktig information.

Om din mobil inte fungerar kommer du inte heller åt dina kontakter där. Kan du numret till anhöriga, skolan, kommunen och elleverantören?

Din fasta telefon, eller någon annans telefon kanske fortfarande fungerar. Ha dina viktigaste telefonnummer uppskrivna på en papperslapp och lägg den i krislådan. Lådan ska stå så att alla vet var den är.

På en del platser öppnas det speciella trygghetspunkter om det blir en kris. Det kan vara i en skola, en gymnastiksal, ett församlingshem eller i en kyrka
Där kan man få information, värme, dricksvatten och mat. Man kan också sova över och låna eluttag. På trygghetspunkterna jobbar frivilliga och kommunens eller kyrkans personal.

Om du hör talas om att det ska bli oväder – passa på att i förväg ladda allt som går. En powerbank eller annat slags extrabatteri till mobilen kan vara bra att ha.

Håll kontakt med grannar och anhöriga på de sätt du kan, och hör efter om de behöver hjälp.

Några bra saker att ha när man inte kan kommunicera eller ta del av media på vanligt sätt. (Sveriges Radio P4 är beredskapkanal vilket i vårt område innebär lyssning på P4 Kristianstad och P4 Malmöhus)

 • Gammaldags transistorradio som går på batteri
 • ... eller en radio som kan laddas med solceller
 • ... eller en radio som går att veva igång
 • Bilradio
 • Kommunikationsradio/walkie talkie som kan användas mellan byggnader eller familjemedlemmar
 • Papperslista med telefonnummer till anhöriga, kommunen, elbolag
 • Extrabatteri/ power bank till mobiltelefon
 • Fast telefon kan vara bra att ha kvar om det är möjligt
 • Att i förväg känna till kommunens eventuella trygghetspunkter (I Perstorp och Oderljunga fall används oftast församlingshemmen)
Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2017-05-12

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.