Perstorps kommun, länk till startsidan

Krisberedskapsveckan - Om det blir brist på vatten

Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer.
Och glöm inte husdjuren - de behöver också vatten.

Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat, både till familjen och husdjuren.
Ett bra sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp eftersom de spricker när vattnet fryser. Om strömmen går kan du direkt börja tappa upp vatten i dunkar och hinkar.


Hur länge dricksvatten kan förvaras i dunkar, flaskor eller behållare är svårt att säga , eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början.
Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig längre. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.

Om det blir brist på vatten kan kommunen besluta om att ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att själv hämta vatten i egna kärl. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt.

I nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta i så fall vatten från ställen där vattnet rinner, eller som ligger långt ut från stranden. Koka alltid vatten som du har hämtat ute. Koka förorenat vatten

Vattendunkar

Foto: Thomas Henrikson, MSB

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena ditt eget vatten. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

  • Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.

Bra att ha vid vattenbrist

  • Dunkar, gärna med tappkran
  • Flaskor
  • Hinkar med lock
  • PET-flaskor
  • Mineralvatten
  • Kokmöjlighet

För mer information:
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaplänk till annan webbplats
Din säkerhetlänk till annan webbplats
Krisinformationlänk till annan webbplats

Här hittar du fyra filmer om hemberdskap:
Filmerna om hemberedskaplänk till annan webbplats

Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2017-05-11

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.