Perstorps kommun, länk till startsidan

Kostchef: Årligen slängs mat för en halv miljon kronor

Eleverna på Norra Lyckan "slapp" på torsdagen den ordinarie undervisningen för att istället ha en Hälsodag.
På schemat bland annat yoga, rörelse och kost.
Bland annat fick de veta att det på Perstorps skolor slängs cirka 22 kilo mat dagligen.

Hälsotemat har genomsyrat Perstorps grundskolor under läsåret. Oderljunga har haft, Parskolan likaså och på torsdagen var det Norra Lyckans elever som fick lära sig mer om yoga, kost och rörelse.
Bland annat fick det veta att skolmaten som serveras tillagas efter nyckelorden: god, trivsam, näringsriktig, integrerad, hållbar och säker.

Norra Lyckanskolan Hälsodag

När eleverna på Norra Lyckan skolan själva fick bestämma menyn blev det pannkaka på torsdagen.


- Förklarar för eleverna att det inte alltid kan serveras pasta och ris eftersom dessa varor ofta transporteras långt och det inte är miljövänligt. Därför serverar vi potatis och ibland även mathavre som odlas i Sverige, berättar kostchef Alexander Hovander.

Kostchefen uupplyste även eleverna om vikten av att inte slösa med maten, det vill säga inte ta mer på tallriken än vad som verkligen äts upp.
För fakta gör gällande att Perstorps grundskolor i genomsnitt slänger 22 kilo mat per dag!

- Så var det i höstas när vi gjorde en mätning. Nu med förbättrad information har siffran sjunkit till 18-20 kilo. Men det går att göra mer, säger Alexander Hovander och gör en snabb räkning i vad matsvinnet kostar kommunen:

- 22 kilo blir cirka 2800 kronor. Ta det gånger 178 skoldagar så blir det nästan en halv miljon kronor som bara slängs rätt ut i tunnan.

Kostchefen har planer för framtida förbättringar kring serveringen av skoluch. Bland annat ska matsalarna på samtliga grundskolor inte längre kallas matsalar utan skolrestauranger. Förhoppningen är också att miljön ska göras mer tilltalande.

- Det diskuteras och planeras. Min utopi är att skapa en myskänsla så att eleverna vill stanna kvar och hänga med varandra under tiden de äter. De ska inte känna stress utan när det är lunch sitter man och snackar och trivs.

Parkskolan Mat

Bilden: Ett första steg mot en mer trivsam miljö i kommunens skolrestauranger är taget på Parkskolan där lokalerna målats om.

Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2017-05-04

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.