Perstorps kommun, länk till startsidan

Kompis Sverige söker fler kompisar i Perstorp

Perstorps kommun och Kompis Sverige har en verksamhet tillsammans i syfte att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar.
Den 10 januari klockan 16.30 är det dags för en öppen träff på biblioteket i Perstorp dit intresserade är välkomna.
- Vi hoppas på många besökare då vi har ett tjugotal personer som söker nya kompisar, säger projektledare Amanda Holm Strandqvist som är på plats redo att ta upp anmälningar och svara på frågor.

Samarbetet mellan Perstorps kommun och Kompis Sverige inleddes i höstas och har hittills resulterat i att fyra personer via så kallad matchning fått varsin kompis.
Alla intresserade genomgår först en intervju där de får berätta om sig själv och/eller sin familj. Utifrån svaren görs sedan kompismatchningen.

Tanken med projektet är att nyanlända (de flesta som nyligen kommit till Perstorp på sistone har sin bakgrund i Syrien och Eritrea) ska få öva vardagssvenska och även ta del av den svenska kulturen.

- Vi har noterat att många som deltar i Kompis Sverige i andra kommuner förutom sina SFI-studier inte har så mycket att göra samtidigt som svenskan de lär sig skiljer sig från den som pratas ute i samhället. Ta ordet studier till exempel, det är det ingen som säger utan det är plugga som används, säger Amanda Holm Strandqvist.

Det är här kompisarna inom Kompis Sverige kan göra skillnad.
Med sin nya kompis går det att göra olika aktiviteter som utflykter med familjerna, fika, konserter, idrottsevenemang eller bio.
Det är deltagarna själva som bestämmer vad de vill göra och när. Det enda som projektet kräver är träffar om minst sex timmar/månad under ett halvår.

- Vi tror på en tvåvägsintegration där båda ska få ut något av relationen. Vänskap är ett effektivt redskap till en bättre integration, säger Amanda Holm Strandqvist och tillägger:

- Har man inte möjlighet att komma till oss den tionde januari går det även att anmäla sitt intresse via vår webbplats. Sedan kan vi göra intervjuer via telefon eller skype på tider som passar.

Också den 22 januari är aktivitet inom projektets ramar inplanerad. Då blir det bowling. Intresseanmälan till det görs via www.kompissverige.selänk till annan webbplats
Gå in här för mer informationlänk till annan webbplats om samarbetet Perstorps kommun och Kompis Sverige.

 

Perstorps Kommun
KompisSverige
Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2017-01-04

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.