Perstorps kommun, länk till startsidan

Gåramålningar i skyltfönster

Bredvid Apotekets lokal i kommunhusets markplan ligger en outnyttjad affärslokal (tidigare Konsum) i vars skyltfönster det går att se olika målningar.
Gåramålningar till exempel

Sven Stenberg och Kaj Seger har hjälpts åt att byta ut den tidigare utställningen för att istället hänga ett urval av Svens egna samling.
- Det är fint gjorda målningar som knappast kan kallas gåramålningar då de är mycket skickligt målade, säger Kaj Seger.

- Motiven är blandade och heller inte lokala utan jag har valt ut dem för att de är bra gjorda, säger Sven Stenberg.

Initiativet med centrumkonst är ett första steg i en framtida tanke om att skyltfönster i centrum inte ska stå tomma utan istället fyllas med konst i någon form.

- Det behöver inte vara målningar. Det finns mycket annat i konstväg som kan lyftas fram. Det ska vara vackert, intressant och roligt vilket samtidigt bidrar till att göra centrum mer levande, säger Kaj Seger.

Gåramålningar.

Sven Stenberg har tillsammans med Kaj Seger hängt ett antal så kallade Gåramålningar i skyltfönstret bredvid Apoteket. "Viktigt med ett levande centrum", säger de

Fakta/Gåramålningar
Under decennierna före och efter förra sekelskiftet var det vanligt med personer som vandrade omkring på landsbygden. Då de kom till en gård erbjöd de sig att måla av gårdar och andra ställen mot uppehälle och en mindre kontant ersättning.
Gåramålaren var i allmänhet självlärd. I Danmark, särskilt på Jylland, finns det många gåramålningar och de förekommer även i norra delen av Schleswig Holstein. I Sverige är de vanligast i Sydsverige men förekommer även på många andra ställen.
Gåramåleriet levde kvar på många håll under mellankrigstiden, men trängdes så småningom ut av färglagda fotografier av gårdarna från luften. Gåramålarna ersattes istället av försäljare av flygfotografier. Gåramåleriet föll i glömska och många målningar togs ned från väggen. Men nu är de på väg att få en renässans.

Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2016-12-23

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.