Perstorps kommun, länk till startsidan

Engagera dig för flyktingar — så här kan du hjälpa till!

Efter månader på flykt genom Europa är det nu många människor som kommer till Sverige. Flyktingkrisen berör oss alla och det är också väldigt många som uttrycker sin vilja om att få hjälpa till. Varmt tack för ert engagemang och stöd!

Perstorps kommun ansvarar för de ensamkommande barnen och ungdomarna som kommer hit. Kommunen har också det sociala ansvaret för de vuxna flyktingarna som kommer till Perstorp. Andra som ansvarar för flyktingmottagandet i Perstorp är Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Nedan finns en sammanställning med exempel på hur du kan hjälpa till!

För ensamkommande barn och ungdomar

Öppna din dörr - bli familjehem

Just nu kommer många ensamkommande barn och ungdomar till Sverige. De har av olika anledningar fått lämna sina familjer och hemländer och befinner sig i ett nytt land utan att ha stöd från sin familj eller något socialt kontaktnät.

Att vara familjehem är att ta hand om ett barn som av olika skäl inte kan bo hos sina föräldrar, såsom de ensamkommande barnen. Det kan handla om både kortare och längre placeringar. Som familjehem blir ni barnets bonusfamilj och har ansvar för barnets omvårdnad och fostran.

Vill du bli familjehem eller kontakt-person/familj - kontakta: familjehemssekreterare Carola Frohm carola.frohm@perstorp.se, eller Perstorps kommuns växel 0435-390 00.

Stötta en medmänniska - bli god man
Om ett barn eller ungdom kommer till Sverige utan sina föräldrar, eller någon annan vuxen, ska barnet få en god man så snart som möjligt. Det betyder att denne har rätt och en skyldighet att bestämma i de frågor som rör barnets angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga.

Den gode mannen fungerar som en spindel i nätet och ska se till att barnet får en bra första tid i Sverige. God man har ingen försörjningsplikt gentemot barnet och ansvarar inte heller för den faktiska vården. I Perstorpskommun är det överförmyndarnämnden som utser en god man.

Vill du bli god man kontakta: överförmyndare Anna-Lena Lundin via e-post anna-lena.lundin@perstorp.se

Andra sätt att hjälpa till

Insamlingar
Tyvärr kan inte Perstorps kommun anordna insamlingar av förnödenheter som till exempel kläder och skor. Vid en önskan att skänka eller för att hjälpa till vid insamlingar hänvisar vi till hjälporganisationerna.

Du som vill engagera dig för medmänniskor i din närhet kan även kontakta kyrkor och frivilligorganisationer, exempelvis, Röda korset och Lions. Det finns även möjlighet att engagera dig som språkstöd, vänfamilj eller mentor. Biblioteket har språkcafé

Affisch SpråkcaféPDF (pdf, 214.1 kB)

Det finns fler sätt att hjälpa till på
Sydsvenskan har också sammanställt en lista över hur du kan bidra.länk till annan webbplats Ta gärna del av den!

Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2015-10-12

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.