Perstorps kommun, länk till startsidan

Är Du intressad av att bli särskild förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn?

När ensamkommande barn kommer till Sverige och ansöker om asyl kommunplaceras de av Migrationsverket och det utses en God man under asylprocessen. Denne utses av Överförmyndarnämnden.

De barn som sedan beviljas uppehållstillstånd av Migrationsverket skall därefter ha en ”särskilt förordnad vårdnadshavare” till den dag de blir myndiga, denne utses av socialnämnden.

Perstorps kommun har nu asylsökande barn som beviljats permanent uppehållstillstånd och behöver därför rekrytera särskilt förordnade vårdnadshavare.

Migrationsprocessen för barnet är avklarad. Arbetsuppgifterna är att sörja för barnets rättigheter gentemot samhällets olika instanser som skola, socialtjänst och andra aktuella myndigheter, samt att hålla koll på barnets ekonomi.

För att kunna bli aktuell som särskilt förordnad vårdnadshavare gäller ungefär detsamma som för att bli God man, det vill säga att det görs förfrågningar och tas in intyg från kronofogdemyndigheten, polisens belastningsregister och socialtjänstregister samt personligt samtal med handläggare på socialförvaltningen.

Det utgår en månatlig ersättning i en arvodesdel och en omkostnadsdel. Arvodesdelen är skattepliktig, medan omkostnadsdelen är skattebefriad. Ersättningen är beslutad av socialnämnden och densamma som för God man.

Mer information ges av socialtjänstens reception på 0435-391 40

Informationsägare: Annelie Börjesdotter
Senast uppdaterad: 2017-05-11

Aktuellt

Det finns inga artiklar att visa

Länktips

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.