Perstorps kommun, länk till startsidan

Är Du intressad av att bli särskild förordnad vårdnadshavare till ett ensamkommande barn?

När ensamkommande barn kommer till Sverige och ansöker om asyl kommunplaceras de av Migrationsverket och det utses en God man under asylprocessen. Denne utses av Överförmyndarnämnden.

De barn som sedan beviljas uppehållstillstånd av Migrationsverket skall därefter ha en ”särskild förordnad vårdnadshavare” till den dag de blir myndiga, denne utses av socialnämnden.

Perstorps kommun har nu fått asylsökande barn som har beviljats permanent uppehållstillstånd och behöver därför rekrytera särskilt förordnade vårdnadshavare.

För att kunna bli aktuell som särskild förordnad vårdnadshavare gäller ungefär det samma som för att bli God man, det vill säga att det görs en mindre utredning och det tas in intyg om konkursfrihet och belastningsregister och socialtjänstregister kontrolleras.

Det utgår en månatlig ersättning i en arvodesdel och en omkostnadsdel. Arvodesdelen är skattepliktig, medan omkostnadsdelen är skattebefriad. Ersättningen är beslutad av socialnämnden och den samma som för God man.

Hela migrationsprocessen för barnet är klar så den delen är avklarad. Arbetsuppgifterna är att sörja för barnets rättigheter gentemot samhällets olika instanser som skola, socialtjänst, skatteverk, arbetsförmedling och andra aktuella myndigheter.

Läs mer på SKLs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information ges av socialtjänstens reception på 0435-39140

Informationsägare: Ulf Bengtsson
Senast uppdaterad: 2014-09-16

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.