Perstorps kommun, länk till startsidan

Inflyttning från EU/EES-området

Vilka länder ingår i EU/EES-området?
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.
Genom EES-avtalet omfattas också medborgare i Island, Norge och Liechtenstein av den fria rörligheten inom EU.

Uppehållsrätt
För vistelse i Sverige i mer än tre månader måste du söka uppehållsrätt. Detta görs genom att fylla i en blankett "Registrering av uppehållsrätt" som finns att beställa på Migrationsverket eller hämtas via hemsidan. Det går att kontaktal Migrationsverket på telefon 0771-19 44 00. Du måste alltid bifoga en kopia av ditt giltiga pass med ansökan. Beroende på vilka villkor du är här (studerande, anställd, person med tillräckliga medel, egen företagare), måste du bifoga handlingar som styrker detta.

Folkbokföring och personnummer
Om du ska stanna i Sverige i mer än ett år, ska du vara folkbokförd i Sverige. För att folkbokföra dig i Sverige och få ett svenskt personnummer ska du personligen besöka Skatteverket. Ta med ditt pass. Du kan inte bli folkbokförd om din familj (maka, make, sambo och/eller barn) bor i ett annat land eller om du delvis arbetar i ett annat land. För vår region gäller Skattekontoret på Östra Nygatan 2 i Klippan.

Samordningsnummer
Om din familj bor i ett annat land, eller om du bara är i Sverige på deltid, kan du istället för ett personnummer få ett samordningsnummer. För att få ett samordningsnummer besöker du Skatteverket.   

Försäkringskassan
När du har fått ett svenskt personnummer, ska du registrera dig hos Försäkringskassan. Detta måste du göra för att ha rätt till olika typer av förmåner och bidrag, bland annat barnbidrag, bostadsbidrag och sjukersättning. När du har fyllt i en ansökan om registrering, kommer Försäkringskassan att pröva om du har rätt till barnbidrag och andra bidrag. Närmaste Försäkringskassans kontor finns på Östra Nygatan 2 i Klippan.

SFI — Svenska för invandrare
Kurser i svenska för personer från andra länder anordnas av Artur Lundkvist utbildningscentrum. Om du vill läsa svenska, måste du kontakta Artur Lundkvist utbildningscentrum, på telefon 0435-392 46 eller besöka kontoret på Oderljungavägen 20 i Perstorp.

Söka jobb
Om du vill söka jobb i Sverige kan du anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Du hittar arbetsförmedlingen på Östra Nygatan 2 i Klippan.

Barnomsorg
Om du studerar eller arbetar och är i behov av barnomsorg kan du kontakta Åse Nilsson på telefon 0435-392 33 eller maila till ase.nilsson@perstorp.se. Information om att ansöka om en barnomsorgsplats hittar du på kommunens hemsida eller genom att klicka här

Informationsägare: Annelie Börjesdotter
Senast uppdaterad: 2016-12-19

Aktuellt

Det finns inga artiklar att visa

Länktips

Kontakt

Postadress:
Perstorps Kommun, 28485 Perstorp

Besöksadress:
Torget 1, 28431 Perstorp

Telefonväxel: 0435-390 00
Fax: 0435-355 51

E-post: kommunhuset@perstorp.se

Öppettider

måndag-torsdag 08.00-16.30 fredag 08.00-15.00 lunchstängt 12.00-13.00

Avvikande öppettideröppnas i nytt fönster

Felanmälan efter arbetstid

Telefon: 0435-393 05

Du kommer då till Securitas som tar upp anmälan och vidarebefordrar den till kommunens jourpersonal.